Cea mai frumoasă lecţie pentru bărbaţi a Reginei Maria: „Nu mă pofti, că nu-ţi dau nimic în plus faţă de nevasta ta!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai importanţi duhovnici ai Ortodoxiei, părintele Arsenie Papacioc, a lăsat în scrierile sale sfaturi importante pentru familie. Într-una dintre pilde vorbeşte despre femeie şi rolul esenţial al acesteia în familie, despre iubirea şi respectul pe care bărbaţii trebuie să li-l acorde, pentru a nu ajunge la divorţ.

regina maria jpg

Tinerii care urmează să se căsătorească trebuie să fie convinşi încă de la început că doresc să facă acest pas, pentru a nu se trezi la scurt timp că au fost înşelaţi de sentimente şi doresc să divorţeze.

Într-unul dintre interviurile acordate pentru doxologia.ro, Arsenie Papacioc, supranumit şi “Patriarhul Dobrogei” spune că femeia “nu trebuie luată în căsătorie numai pentru satisfacţia aceasta strict omenească. Dumnezeu aşa a hotărât să se placă unul pe celălalt, dar scopul este altul”. Şi femeia este sfătuită să înveţe să-şi preţuiască bărbatul, să ştie să-l aleagă pe cel “adevărat”.

Când se ajunge la despărţire

“În căsnicie se intră prin foarte multe transformări şi lucruri neprevăzute, acest lucru datorat, în special, marilor intimităţi. Naşterea de copiii nu se face numai citind. Copiii se nasc în modul cel mai normal posibil, de către toate femeile, fie împărăteasă, fie femeie de rând, dar şi la una şi la cealaltă este acelaşi lucru. Deci, vă rog foarte mult, cuvântul „femeie” va trebui să fie pe viitor mult mai respectat, pentru că înseamnă, aşa cum v-am mai spus, „împărăteasă dăruitoare”. De altfel, întreaga Sfântă Scriptură este dăruire totală”.

Despre divorţuri, părintele Arsenie Papacioc avea o atitudine categorică. Era clar că cei doi au greşit de la bun început, dacă se ajungea la despăţire.

“În cazul divorţurilor, oamenii au greşit când s-au căsătorit. Dar Biserica acceptă divorţul ca să nu se strice armonia în viaţă. Ca să se evite desfrânarea, Biserica a îngăduit căsătoria a doua şi a treia. Dacă s-a măritat în grabă, pentru că băiatul are cravată frumoasă, pentru că are marcă de maşină nu ştiu de care… Tinerii să nu se grăbească la o căsătorie numaidecât din motive materiale. Văd că mai mult femeile sunt înşelate de bărbaţi.
La Casa Regală, atunci când trăia Regina Maria, s-a întâmplat că un soldat din gardă a poftit la frumuseţea ei. N-a avut de lucru şi-i mărturiseşte acest gând şi prietenului său tot din gardă. Acesta se duce şi-l spune reginei. Atunci regina l-a chemat şi l-a întrebat:
‒ Ai nevastă?
‒ Am, să trăiţi, Majestate!
Atunci regina i-a poruncit majordomului:
‒ Adu două pahare cu apă!
Vine majordomul cu paharele şi le pune pe masă. Şi regina îi spune soldatului respectiv:
‒ Uită-te bine la aceste două pahare. Cum e paharul acesta, la fel e şi celălalt! Cum e nevasta ta, aşa sunt şi eu! Nu mă pofti, că nu-ţi dau nimic în plus faţă de nevasta ta!
‒ Să trăiţi Majestate!
Deci, frumuseţea este la acea femeie pe care o iubeşte bărbatul, cu care s-a cununat. O altă femeie care-l încântă nu-i dă nimic în plus din punct de vedere fiziologic faţă de ce-i oferă soţia lui. Doar că este altă inimă, altă educaţie, alt angajament, altă prezenţă… Femeia toate aceste daruri frumoase le risipeşte atunci când ia de bărbat un soţ nătâng. Când aflu că şi-a bătut soţia mă supăr foarte rău…”, spunea părintele  în lucrarea “Părintele Arsenie Papacioc, Despre armonia căsătoriei”, ediţie îngrijită de Ieromonah Benedict Stancu, Editura Elena, Constanţa, 2013.

Cine a fost părintele Arsenie Papacioc

Despre duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol, judeţul Constanţa s-au scris pagini întregi. Părintele Arsenie Papacioc este cunoscut pe de o parte pentru faptul că a fost condamnat pentru credinţa sa şi a ajuns în închisorile comuniste, dar după aceea şi-a trăit viaţa până la aproape 100 ani în slujba celor din jur. Duhovnicul a încetat din viaţă la 19 iulie 2011, cu o lună înainte să împlinească 98 ani.

Arsenie Papacioc s-a născut în comuna ialomiţeană Perieţi pe 13 august 1914. Anghel, aşa cum a fost botezat, a fost al 7-lea copil agentului sanitar Vasile Papacioc şi al soţiei sale Stanca. Numele familiei vine de la o poreclă dată bunicului său aromân, preotul Albu venit din Macedonia grecească. „Popa cu cioc“ s-a transformat în renume datorită celui care avea să fie supranumit, chiar de către clerici, „Patriarhul Dobrogei”.

Muncitor, primar şi deţinut

De-a lungul vieţii el a fost muncitor la fabrica de armament Malaxa din Braşov, primar al comunei Zărneşti şi apoi apropiat al bisericii. În 1949 a primit numele de Arsenie, pe când era la Mănăstirea Antim din Bucureşti, iar nouă ani mai târziu era arestat şi condamnat la 20 ani de închisoare.
Arsenie Papacioc a pătimit alături de părintele Iusin Pârvu, Nichifor Crainic sau Mircea Vulcănescu. El şi-a petrecut ultima parte a vieţii la Mănăstirea Sfânta maria din Techirghiol. A rămas acolo din 1976 până pe 19 iulie 2011, atunci când şi-a dat obştescul sfârşit.

Vă recomandăm şi:

Părintele Ilarion Argatu şi apocalipsa: „Femeile vor umbla goale ziua în amiaza mare. Ce vezi că fac pe străzi haitele de câini în călduri vor face şi oamenii“

Drama părintelui Ilarion Argatu, duhovnic şi exorcist cunoscut: hăituit de comunişti, a stat 16 ani ascuns în şură şi sub podeaua casei

Ce i-a spus Arsenie Papacioc unei tinere neprihănite venite la spovedanie: „Între un băiat şi o fată nu există prietenie“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite