Cea mai bună fasole cu ciolan afumat, după o reţetă din Bărăgan. Cât trebuie fiert preparatul pentru a fi absolut delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fasole cu ciolan, un preparat de nerefuzat Fotografii:cufarulcubucurii.wordpress.com
Fasole cu ciolan, un preparat de nerefuzat Fotografii:cufarulcubucurii.wordpress.com

Mâncare românească, pregătită după o reţetă simplă, dar deosebit de gustoasă, cu legume de tot felul care s-au împrietenit la fiert şi ale căror arome inundă bucătăria. Aceasta este fasolea cu ciolan, un preparat naţional care nu lipeseşte din nicio casă.

Secretul mâncării preferate de tot românul ni-l dezvăluie o gospodină din comuna Unirea, judeţul Călăraşi, pasionată de gătit. Ca să iasă mâncare bună se fac la foc mic, de lemne şi în vas de tuci. Reţele savuroase care ies din mâinile Gelei Dumitrache pot fi descoperite pe blogul cufarulcubucurii.wordpress.com.

Ingrediente:

600 gr. fasole boabe
2 morcovi
un păstârnac


4 cepe medii
un cartof
2 ardei gaşi
1 kg. ciolan afumat
o legătură pătrunjel verde, o  legătură leuştean  verde
sare după gust, o foaie de dafin

image


3 linguri bulion (home made am avut eu, combinaţie roşii/ardei kapia)
câteva frunze de mărar(opţional)
3 linguri ulei
piper şi coriandru măcinat.

calarasi fasole

Mod de preparare:

Se spală bine boabele de fasole şi se lasă la înmuiat în apă rece cel puţin 6 ore, de regulă de seara până dimineaţa. Din când în când se mai schimbă apa.


Boabele de fasole se vor umfla. Se aruncă apa în care au stat, se mai spală o dată şi se vor pune la fiert într-o oală încăpătoare. Când apa va da în clocot se mai lasă să fiarbă 5 minute, după care se va scurge zeama şi se va adăuga în oală altă apă fiartă. Acum se lasă fasolea să fiarbă la foc mic, timp în care ne ocupăm de tocarea zarazavatului pe care îl vom pune la fasole.

image
calarasi fasole

Se taie şi carnea de pe ciolan, osul se va pune la fiert în oala cu fasole, iar carnea se va prelucra un pic. Se lasă să fiarbă fasolea cam 1/2 oră, după care se vor adăuga în oală zarzavaturile tocate. Se opreşte 1/3 din cantitatea de ceapă şi ardei. Într-o tigaie se pune la prăjit carnea de pe ciolan şi dupa trei minute se adaugă ceapa şi ardeiul pe care le-am oprit.

calarasi fasole

Se mai lasă 2 minute, după care se adaugă în tigaie şi bulionul. Se pune şi foaia de dafin şi după un minut de împrietenire, compoziţia din tigaie se va răsturna în oala cu fasole. Tot acum se adaugă şi mirodeniile să se întrepătrundă gusturile.


Se lasă să fiarbă la foc mic până când considerăm că bobul de fasole e fiert suficient, se potriveşte gustul de sare. Se vor toca mărunt leuşteanul şi pătrunjelul, cea mai mare parte din ele se adaugă în oală atunci când oprim focul, dar mai oprim câte puţin să punem în farfurie proaspăt atunci când servim. Se serveşte cu murături, cu o salată sau cu ceapă frecată cu sare, depinde de gusturi. Poftă bună!
 

calarasi fasole

Vă recomandăm şi:

Cum se prepară adevărata pastă de roşii. Secretul celei mai bune reţete de bulion, fără conservanţi

FOTO Reteţă de post apetisantă. Ghiveci călugăresc delicios şi uşor de preparat, o armonie perfectă de gusturi şi culori

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de căpşuni. Ingredientele secrete ale unei reţete din Bărăgan, vechi de sute de ani

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite