Ce sancţiuni riscă cetăţenii care sacrifică porci în gospodărie, iar carnea neexpertizată veterinar va fi vândută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sacrificarea porcului în gospodărie se face după reguli stricte sanitar veterinare FOTO Adevărul
Sacrificarea porcului în gospodărie se face după reguli stricte sanitar veterinare FOTO Adevărul

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar, iar animalele pe care le sacrifică în gospodărie să fie

Aceasta înseamnă că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

Este interzisă comercializarea porcilor, cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute poate avea consecinţe grave:

1. Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată, riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.

2. Porcul crescut în gospodărie, carnea şi produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate!

3. Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare.

4. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat şi înregistrat.

5. Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

6. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei.

7. Cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite