Riscul de tromboză dacă te vaccinezi este infinit mai mic decât dacă ai COVID. Explicaţiile unui renumit psihiatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Diaconu este medic psihiatru FOTO Facebook/Gabriel Diaconu
Gabriel Diaconu este medic psihiatru FOTO Facebook/Gabriel Diaconu

Psihiatrul Gabriel Diaconu explică într-o postare pe pagina sa de socializare ce riscuri sunt ca un adult sănătos să dezvolte tromboză şi cum acest lucru este puţin probabil după vaccinare anti-COVID-19.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi ''continuarea administrării'' vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser. În total, 9 ţări au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca.

 ''Informaţiile disponibile în acest stadiu indică faptul că numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pe ansamblul populaţiei'', afirmă agenţia europeană într-un comunicat citat de France Presse, relatează Agerpres.


Citeşte şi

Ce este tromboza şi cum apare cheagul de sânge în vene. Ce o declanşează


Într-o altă declaraţie, transmisă miercuri, EMA notează că în ţările spaţiului economic european (care include Norvegia şi Islanda) au fost semnalate în total 22 de cazuri de tromboembolii în rândul celor circa trei milioane de persoane vaccinate cu serul AstraZeneca.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, medicul psihiatru arată riscurile la care suntem expuşi dacă facem COVID:

Tromboză = formarea unui tromb, sau coagulare a sângelui, într-un vas. Infarctul miocardic, AVC-ul, tromb-embolismul pulmonar, alte sindroame ischemice zonale (blocaje de artere sau vene) pot să fie date de migrarea, sau formarea, unor trombi de sânge. 

Risc mediu de-a dezvolta tromboză la adultul considerat ”sănătos”: 0.1%. Sau 1:1000.

Risc mediu de-a dezvolta tromboză dacă faci COVID: 21%

Risc mediu să faci tromboză după vaccinare anti-COVID cu vaccin AZ: :0.0006%

În concluzie: 

a. Dacă faci COVID, ai de 200 de ori mai multe şanse să dezvolţi tromboză decât un adult sănătos.

b. Dacă faci vaccin anti-COVID, raportat la un adult sănătos, ne-vaccinat, riscul este de 167 de ori mai mic să faci tromboză.

c. Respectiv, riscul relativ să faci tromboză dacă faci COVID, decât dacă te vaccinezi anti-COVID, este de 35.000 de ori mai mare.

Nu fi prost. Învaţă matematică. Sau roagă pe cineva să-ţi explice ce înseamnă acela un risc relativ. 

Vaccinează-te!

 Vă mai recomandăm şi:

 

De unde vine expresia „ne mâncăm sentimentele“ şi ce este efectul yo-yo. Medic nutriţionist: „Mulţi pacienţi au slăbit mâncând trei mese pe zi“

 

Zossima, moşierul din Bărăgan care a ridicat prima şcoală de agricultură din spaţiul românesc

 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite