Ce pericole aduce igienizarea de primăvară. Sfaturi de la pompieri pentru evitarea incendiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arderile necontrolate, un pericol primăvara FOTO Adevărul
Arderile necontrolate, un pericol primăvara FOTO Adevărul

Perioada de primavară se caracterizează prin cel mai mare număr de incendii, inciedentele având loc în special la sate, cu pagube consitente. Din această cauză, pompierii atrag atenţia ca igienizarea să respecte întocmai litera legii.


“Conform analizei statistice din ultimii ani, în această perioadă a anului se manifestă o creştere alarmantă a numărului de arderi necontrolate, ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor cu vegetaţie uscată, iar în cele mai multe cazuri, focul se extinde la gospodăriile populaţiei sau la păduri, provocând însemnate pagube materiale şi chiar pierderi de vieţi omeneşti”, explică plt. Maj.Ovidiu Tătăranu, purtător de cuvânt al ISU Călăraşi.
 
Pentru a evita astfel de situaţii, specialiştii de la ISU recomandă cetăţenilor care deţin sau administrează terenuri agricole să respecte mai multe reguli:

-Să nu dea foc vegetaţiei uscate atunci când bate vântul;
-Colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale să se facă în cantităţi mici, astfel încât, arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier / construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
-Curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
-Arderea să aibă loc numai pe timp de zi;
-Să fie asigurate mijloacele şi materialele pentru stingerea eventualelor incendii;
-Arderea să fie supravegheată permanent
-Focul trebuie stins înainte de părăsirea zonei
-Focarele nu trebuie acoperite cu pământ!

Copiii, înlăturaţi din zonele cu foc deschis


Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie, respectiv 10 metri faţă de materialele sau  substanţele combustibile - lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.

Pe terenurile în pantă, arderea vegetaţiei uscate se face pornind din partea de sus a pantei. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul.

În zona de siguranţă a liniilor de cale ferată, drumuri, reţele electrice, reţele de telefonie, conducte de transport lichide combustibile şi gaze, clădiri şi suprafeţe împădurite, vegetaţia uscată se va curăţa, fiind intrezisă  utilizarea focului deschis sau arderea vegetaţiei uscate în aceste zone de protecţie. Totodată trebuie menţionat şi faptul că se impune supravegherea permanentă a copiilor pe toata durata arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale.
 

Vă recomandăm şi:

Un scurtcircuit a făcut pagube de 30.000 la Chirnogi. Incendiul a fost stins în 2 ore

Un apartament din Olteniţa a ars ca o torţă de la un bec incandescent. 17 locatari ai blocului, evacuaţi

Incendiu devastator la o fermă agricolă. Focul, stins în 17 ore de pompieri

Foc în localitatea Ileana, din judeţul Călăraşi. Un incendiu violent a izbucnit de la o sobă supraîncălzită

S-a făcut scrum. Incendiu devastator din cauza unui coş de fum deteriorat

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite