Ce mesaje transmite limbajul corpului. Lista greşelilor: de ce nu au voie domnii să ţină mâinile în buzunare, cum râzi corect şi ce faci când tuşeşti

Ce mesaje transmite limbajul corpului. Lista greşelilor: de ce nu au voie domnii să ţină mâinile în buzunare, cum râzi 
corect şi ce faci când tuşeşti

Ţinuta corectă este obligatorie şi pe stradă FOTO Adevărul

Mersul pe stradă, discuţiile cu diverse persoane ori poziţia corpului atunci când ne aşezăm pe scaun nu le putem face la întâmplare. Există şi aici reguli de bun-simţ pentru fiecare mişcare pe care o facem. De asemenea, este foarte important, deşi pare banal, să ştim să râdem corect şi cum ne comportăm atunci când tuşim.

Ştiri pe aceeaşi temă


Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare.
Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional.

În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu(licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.

Ţinuta corectă

O ţinută corectă va transmite celor din jur numeroase mesaje despre noi. De aceea este foarte important să ne supraveghem în permanenţă ţinuta: nu ne aplecăm umerii înainte, nu mişcăm exagerat braţele şi coatele, facem paşi nici prea mari, nici prea mici, ne sugem burta şi ne ţinem şira spinării dreaptă.
Iată câteva sfaturi deosebit de importante pentru o ţinută corectă:

1. Când ne oprim să stăm de vorbă cu cineva pe stradă, nu ne sprijinim de zid, pentru că ne putem ţine şi pe propriile noastre picioare.

2. Domnii nu au niciodată voie să-şi ţină mâinile în buzunare.

3. În casă, nu ne vom sprijini de spătarul scaunului şi nici nu ne vom juca nervos cu diferite obiecte. Unii au chiar obiceiul insuportabil de a bate tactul unei muzici auzite numai de ei, cu un creion, o brichetă, nefiind conştienţi că-i enervează pe cei din jur.

4. Chiar dacă suntem antrenaţi într-o discuţie aprinsă, nu-l vom lua pe interlocutor de nasture şinici nu-l vom aproba, bătându-l energic pe umăr sau dându-i un cot în coaste.

5. Într-o vizită, vom evita să stăm cu spatele la cei din jurul nostru. Dacă o facem, siliţi de o împrejurare -suntem solicitaţi să răspundem la o întrebare - ne cerem scuze.

Cum te aşezi pe scaun

“Să te aşezi pe un scaun, pe o canapea sau pe un fotoliu înseamnă să dai aproape un examen, deoarece poţi să te aşezi cu un gest plin de graţie, după cum poţi să te trânteşti ca un lemn sau să te tolăneşti de parcă n-ai mai pleca niciodată.

Lista greşelilor pe care le poţi face aşezându-te se poate prelungi la nesfârşit: Să amintim genunchii ţinuţi cu mâinile sau depărtaţi (poziţie extrem de dezagreabilă la doamne), bătaia nervoasă a degetelor pe suprafaţa mesei, fredonatul unei melodii. Este, de asemenea, inestetic să-ţi încrucişezi partea de jos a picioarelor.

Când te ridici, faci în aşa fel încât să nu stai cu spatele la ceilalţi când îţi iei rămas bun şi să nu împingi cu forţa scaunul. E bine să-ţi dovedeşti simţul de ordine punându-l la loc, dar fără să cazi în extrema cealaltă, căutând cu prea multă grijă locul unde era la începutul vizitei”, se arată în Codul bunelor maniere, de Aurelia Marinescu.

Cum ne mişcăm

Nici poziţia mâinilor nu trebuie lăsată la întâmplate. Trebuie să ştim că este interzis să le mişcăm fără rost, să le înfundăm în buzunare şi să batem nervos cu degetele pe suprafaţa mesei.
“Renunţând la orice mişcare a mâinilor, conversaţia noastră ar deveni total inexpresivă, prin urmare, moderaţie în toate. Niciodată nu vom arăta cu degetul un obiect sau o persoană. De asemenea, este agasantă mania unora de a-şi trosni degetele sau de a-şi încerca elasticitatea falangelor, rotindu-şi podul palmei la nesfârşit. Nu vom termina acest capitol fără a aminti şi alte "mişcări" greşite în societate: degetele în nas – un gest interzis cu desăvârşire”, notează autoarea celei mai bine vândute cărţi.
 
Gesturi interzise

1. Scobitoarea - nu-şi are locul la o masă festivă; dacă ai absolută nevoie deea, o foloseşti la baie, când eşti singur.

2. Încrucişatul mâinilor pe piept e ridicol.

3. Nici să-ţi pui mâinile în şold ca o precupeaţă nu este un semn de bună educaţie, chiar dacă eşti foarte supărat. Napoleon a fost imortalizat în tablouri ţinând o mână sub nasturii tunicii, iar pe cealaltă la spate; azi, această atitudine provoacă râsul.

4. Când tuşeşti sau caşti, pui mâna la gură; fiecare ştie acest lucru, dar din nefericire nu toată lumea o face!

5. Să râzi nu e numai firesc, ci chiar un semn de sănătate, dar dacă ai un râs strident şi mai ales dacă nu-l mai poţi stăpâni, devine enervant.
“La fel de deplasat este să încerci să acoperi cascadele de râs ducând mâna la gură. Nu mai vorbim de impresia proastă pe care o faci când râzi înhohote, împungându-ţi vecinul în coaste. Ca orice manifestare comportamentală, râsul îşi găseşte expresia ideală în moderaţie. Orice om devine mai plăcut atunci când surâde. Este un secret pe care îl deţin prea puţini semeni de-ai noştri, dar face minuni, cu condiţia de a nu-l etala permanent, pentru că atunci se transformă în rânjet”, se arată în Codul bunelor maniere.
 

Vă recomandăm şi:

Codul bunelor maniere la masă, capcane de evitat: „Nu se înmoaie pâinea în supă şi nici în sos, gogonelele se iau cu mâna pentru a nu face un duş comesenilor!”

Când, cui, cât dăm bacşiş. Codul bunelor maniere: „A da bacşişuri exorbitante nu constituie o dovadă de generozitate“

Codul bunelor maniere în mediul digital: cum trebuie să le urezi la mulţi ani prietenilor şi ce faci când trebuie să îţi anunţi şeful că nu ajungi la birou

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările