Ce înseamnă dezlegare la peşte în Postul Mare şi de ce au parte credincioşii de praznic împărătesc, de Buna Vestire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşii care ţin post au, astăzi, dezlegare la peşte. Preoţii spun că sărbătoarea Bunei Vestiri, cinstită în fiecare an pe 25 martie, este considerată un praznic împărătesc, motiv pentru care se mănâncă peşte. Un fel de răsfăţ pentru bunii creştini. Un astfel de festin va mai fi în acest post în duminica Floriilor, pe 5 aprilie.

În Biserica ortodoxă există zile de post în care s-a rânduit de către Sfinţii Părinţi să se facă dezlegare la peşte. Conform sfaturiortodoxe.ro, dezlegarea, adică permisiunea de a trece peste anumite prescripţii, voia de a face ceva, înseamnă consumarea mâncărurilor de post, plus untdelemn, vin şi peşte, însă oprirea de la hrana cu carne, brânză, lapte şi ouă. 

Preotul Paul Tudorache, preot paroh la biserica "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Călăraşi, spune că pe 25 martie se consumă peşte, deoarece sărbătoarea este considerat un praznic împărătesc.

„Toţi cei care au ţinut post au dezlegare să mănânce peşte. Este un fel de răsfăţ pentru a marca această mare sărbătoare cu bucurie în suflet şi cu belşug pe masă. Bucuria pe care o trăim participând la slujbă se reflectă apoi în bucuria de a sta la masă“, explică părintele Tudorache.

Biserica Ortodoxă de Răsărit a rânduit pentru dreptcredincioşii creştini anumite posturi.

Căci postul, zice Sfântul Ioan Gură de Aur, “potoleşte trupul, înfrânează poftele cele nesăturate, curăţeşte şi înaripează sufletul, îl înalţă”.

Tradiţia creştină spune că se mănâncă peşte deoarece este alimentul pe care Iisus Mântuitorul l-a mâncat. 

"După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat. Peştele are o simbolistică aparte în lumea creştină. În tradiţia bisericii, în primul secol, atunci când creştinii erau prigoniţi, ei puneau simbolul peştelui pe case sau porţi pentru a se recunoaşte unii pe alţii”, spune părintele Tudorache. De altfel, peştele este văzut ca o vietate care nu se vaită, nu scoate niciun sunet, precum păsările sau animalele a căror carne o consumăm în mod obişnuit. Peştele este considerat a fi sfânt.

Nu se mănâncă ouă, carne şi brânză

Postul Mare, care se mai numeşte şi postul patruzecimii, Păresimile, Postul Paştilor, este rânduit pentru curăţirea sufletului prin ajunare, rugăciune, milostenie, spovedanie şi împărtăşirea cu Sfintele Taine.

În acest post nu se mânâncă ouă, carne şi brânză . De asemenea postim de peşte, vin şi untdelemn . Mâncăm deci numai bucate fără unsoare (ulei), legume şi poame(fructe uscate). Dezlegările la untdelemn şi vin sunt la Buna Vestire, când aceasta cade în ziua de Joia Mare sau în vinerea ori sâmbăta din Săptămâna Patimilor .
 

Ce semnifică peştele în teologie

Dezlegarea la peşte este amintită din vechime de Tipicul cel Mare al Sfântului Sava cel Sfinţit (439-532 A.D.) şi are numeroase semnificaţii. Conform doxologia.ro, dezlegarea la peşte este privită ca o mângâiere acordată credincioşilor prin prezenţa în Biserică a Mântuitorului Hristos, o bucurie şi o celebrare a acestuia, care a fost simbolizat în primele veacuri ca Peşte. Teologii spun că literele acestui cuvânt în limba greacă ICHTIS – fiind iniţialele expresiei „Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul”. Apoi, Hristos şi-a ales apostolii dintre pescari, asemănând misiunea creştină cu o prindere de peşte, astfel că acest aliment a ajuns să aibă o semnificaţie teologică remarcabilă în creştinism.

"Zile de post cu mângâiere"

Zilele de post cu dezlegare la peşte nu sunt nicidecum zile de încălcare a postului, ci zile de post cu mângâiere, în care postirea ca jertfă ascetică se combină cu bucuria prezenţei Mântuitorului în mijlocul credincioşilor. În perioada Penticostarului (de la Înviere la Duminica tuturor Sfinţilor) miercurea şi vinerea se posteşte cu dezlegare la peşte.

Pentru asprimea posturilor şi pentru slăbiciunea trupului omenesc, precum şi pentru cinstirea zilelor în care se săvârşeşte Sfânta Liturghie, canoanele Bisericii îngăduiesc creştinilor dezlegare la vin şi la untdelemn, în următoarele zile: în Postul Mare: sâmbăta şi duminica; în ziua 25 Martie - Buna-Vestire, când cade în ziua de Joi-Mare sau în vinerea şi în sâmbăta din Săptămâna Patimilor.

Vă recomandăm şi:

Rugăciuni speciale în Postul Paştelui. Ce canoane de pocăinţă se citesc în biserică pentru „eliberarea noastră de câteva boli duhovniceşti fundamentale“

18 reguli pe care orice creştin trebuie să le respecte atunci când intră în biserică. Ce este interzis să faci în Casa Domnului

Cum ne protejează Sfinţii. Ce trebuie să respecte credincioşii care poartă numele Nicolae, Ioan, Parascheva sau Andrei, pentru a nu încălca poruncile sfinte

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite