Ce fenomene aduce ciclonul în România: ploi torenţiale cu risc de inundaţii, grindină şi vijelii puternice

Ce fenomene aduce ciclonul în România: ploi torenţiale cu risc de inundaţii, grindină şi vijelii puternice

Vijelii în toată ţara FOTO 123 RF

Ciclonul venit dinspre Marea Mediterană a adus nori groşi, la mică altitudine şi multă instabilitate .Într-un singur sfert de oră pot să cadă şi 30 de litri de apă pe metru pătrat, avertizează meteorologii. Va tuna şi va fulgera, vântul va fi vijelios. Şi este posibil să cadă şi grindină în strat gros. Ciclonul afectează cel mai mult sud-vestul ţării.

Meteorolog de serviciu, Administraţia Naţională de Meteorologie, Alina Şerban, a explicat într-o intervenţie pentru TVR cum se va schimba vremea: În acele zone se vor acumula cantităţi mai importante de apă, de peste 40-60 de litri pe metru pătrat. Este posibil să fie inundaţii. Există probabilitatea ca pentru anumite zone să avem fenomene mai severe, mai ales mâine după-amiază, vor fi alimentate şi de o advecţie de aer mai cald. Vor fi chiar şi 24-25 de grade, mai ales în sudul şi estul ţării, inclusiv la Bucureşti. Meteorologii nu se aşteaptă însă la tornade, despre care spun că nu pot fi prognozate de pe o zi pe alta., însă specialiştii nu exclud apariţia unui astfel de fenomen.
 
Până vineri dimineaţă, furtunile vilolente vor lovi în toată ţara, va cădea grindină şi va ploua torenţial. "În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15...25 l/mp şi izolat 40 l/mp", a anunţat ANM.
 
Vestea bună este că de vineri se va încălzi din nou în toată ţara. Mercurul din termometre va urca chiar până la 27 -28 de grade în sud şi în est. Şi va ieşi soarele. Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată estimează că, în următoarele patru săptămâni, în mai multe regiuni de la noi va ploua mai mult şi va fi mai cald decât în mod obişnuit. Prognoza pe mai mult de câteva zile nu este însă foarte precisă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: