Ce facem când e ger cumplit. De ce e interzis să lăsăm copiii în maşină, cum trebuie să procedeze vârstnicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătatii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.



Până marţi, 10 ianuarie, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis cod portocaliu de ger, cu temperaturi cuprinse între minus 28 şi minus 15 grade Celsius.În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate – căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături.

De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului. Specialiştii de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

Locuinţele, încălzite corespunzător

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor – aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Ministerul Sănătăţii solicită într-un comunicat direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a Municipiului Bucureşti să ia toate măsurile care se impun la nivelul unităţilor sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria şi interna un număr mai mare de pacienţi, pe perioada atenţionărilor meteo. Totodată, Ministerul Sănătăţii anunţă că, prin structurile subordonate, colaborează cu Ministerul Administraţiei şi Internelor şi cu autorităţile locale pentru a asigura prevenirea deceselor prin hipotermie pentru persoanele fără adăpost.
 

Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo: Ger năprasnic peste România. Când loveşte frigul polar, cât mai viscoleşte, unde cresc temperaturile

Alertă meteo de vreme rea: cod portocaliu de viscol puternic în Bărăgan

Avertizare de vreme rea. Trei zile de ploi, temperaturi scăzute şi ninsori la munte

Prognoza meteo: vine un nou val de aer polar. Cât de frig se face, unde lovesc ploile, când se anunţă brumă şi ninsori

Prognoza meteo: vreme de coşmar, cât de frig se face. Ce vreme se anunţă până la sfârşitul toamnei, unde va fi cel mai cald

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite