Ce contraindicaţii au fructele şi de ce nu e bine să le mâncăm la desert. Cât şi cine trebuie să consume “bombele energetice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar şi fructele au contraindicaţii Foto:Arhivă Adevărul
Chiar şi fructele au contraindicaţii Foto:Arhivă Adevărul

Fructele este bine să le mâncăm între mese, la gustare, şi nu ca desert. Ele aduc o cantitate crescută de energie, fiind adevărate “bombe energetice”.



“Pentru aportul crescut de vitamine şi minerale, fructele sunt esenţiale organismului. Este de preferat să le mâncăm în formă originală, cel mult sub formă de sucuri, mai puţin preparate termic, pentru că astfel îşi pierd proprietăţile.
Şi legumele sunt vitale pentru organism, au un aport energetic scăzut, dar o cantitate crescută de vitamine şi antioxidanţi, mai ales cele bogate în betacaroten. Sunt de preferat seara sub forma crudă sau preparate la abur. Alături de fructe aduc un aport crescut de fibre necesar pentru functionarea normală a colonului”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.

Studiile de specialitate arată că persoanele care mănânca multe legume şi au un tranzit normal sunt protejate împotriva cancerului de colon. Legumele bogate în fibre sunt morcovii, sfecla, varza de Bruxeles, conopida. Fructele, legumele, cerealele conţin puţine grăsimi şi nu au pic de colesterol. Este recomandat să mâncăm produse bogate în fibre (fibre solubile, cum ar fi pectina şi tărâţele de ovăz) în cantităţi de 25-30 grame de fibră dietetică pe zi.

Cui sunt interzise

Există situaţii însă în care fructele, unele dintre ele,  sunt indicate doar în cantităţi infime ori nu-s bune deloc, din pricina calităţilor lor nutritive. De aceea, este important să ştii ce mic dejun sau ce fel de gustare de după-amiază să alegi, mai ales când eşti mare amatoare de fructe.

calarasi ananas

Specialiştii spun că ananasul trebuie consumat cu moderaţie de femeile însărcinate. Este de preferat 2-3 felii/ zi, iar în ultimul trimestru de sarcină ar fi bine să-l evite, chiar dacă este unul dintre cele mai sănătoase fructe.  Ananasul este bogat în bromelaină, o substanţă ce poate provoca dilatarea colului uterin, rezultatul fiind travaliul prematur.

Şi avocado este de evitat. Fiindcă este extrem de bogat în grăsimi, fiind denumit unt vegetal, nu se recomandă persoanelor supraponderale.

Cei cu probleme renale trebuie să evite bananele

Bananele, unele dintre cele mai îndrăgite şi sănătoase fructe exotice, sunt recomandate cardiacilor datorită conţinutului bogat în potasiu, dar sunt interzise celor cu probleme renale. Mai mult, având din belşug carbohidraţi, bananele nu sunt bune nici pentru diabetici. Nu sunt cu totul interzise, dar ar fi bine ca persoanele cu glicemie mare să le consume cât mai rar.

ulei de nuca nuci Shutterstock

Consumate în cantităţi mari, nucile provoacă probleme de circulaţie. Astfel, creşte cantitatea de protrombină din sânge, ceea ce duce la mărirea factorului II de coagulare a sângelui.
Pentru bolnavii de diabet, persoanele predispuse la reţinerea lichidelor în organism, dar şi cele care au probleme de digestie mai mari ar face bine să evite strugurii.


Vişinele nu sunt recomandate persoanelor care au aciditate gastrică mare, ulcer gastric, celor cu diabet zaharat, obezilor şi în caz de boli cronice ale plămânilor.
 

calarasi struguri

Vă recomandăm şi:

Superfructele verii. Vişinele, calmantele-minune care „ucid“ durerea mai repede decât Aspirina sau Ibuprofenul

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

Alimentul-minune care prelungeşte viaţa şi nu cade greu la stomac. Cinci motive să consumi ciuperci, înlocuitorul cărnii

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite