Ce sunt antioxidanţii şi cât mult bine fac organismului. Berea consumată cu moderaţie întârzie îmbătrânirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Antioxidanţii sunt substanţe nutritive naturale extrem de importante pentru sănătatea organismului. Aceşti nutrienţi se găsesc în diferite alimente şi băuturi precum fructele, legumele şi ceaiurile şi luptă împotriva radicalilor liberi. Specialiştii spun că deteriorarea celulelor, în urma acţiunii radicalilor liberi, accelerează procesul de îmbătrânire.

"Antioxidanţii pot fi definiţi simplu: un complex de elemente nutritive (vitamine şi minerale) şi enzime specifice care au rolul de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adică de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutând corpul să nu-şi distrugă propriile celule. Antioxidanţii mai sunt cunoscuţi ca nişte compuşi ce au capacitatea de a opri oxidarea altor substanţe", arată specialiştii.

Usturoiul diluează sângele

Deşi beneficiile usturoiului pentru sistemul imunitar sunt familiare încă din timpuri străvechi, anumite proprietăţi ale sale încă ne surprind. Astfel, fitonutrienţii, nutrienţii esenţiali pentru sănătate, (seleniul, zincul, manganul germaniul), dar şi vitaminele A şi C, fac ca usturoiul să fie un antioxidant puternic, ajutând la eliminarea radicalilor liberi. Sub formă de aliment pur, usturoiul este cel mai puternic antibiotic din lume. Germenii de răceală, gripă sau viroză nu au şanse de supravieţuire în prezenţa sucului său. În acelaşi timp, combate infecţiile şi degajează bronhiile, sinusurile şi plămânii.

Usturoiul este bogat în germaniu şi seleniu organic, conţine "ajeola", o substanţă ce diluează sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor şi are peste o sută de compuşi ai sulfului. S-a descoperit că usturoiul distruge streptococii care cauzează scarlatina, difteria şi inflamarea învelişului inimii.

Berea, băutura-aliment

Cunoscută şi sub denumirea de băutură-aliment, berea are, datorită hameiului, un conţinut semnificativ de antioxidanţi. Astfel, prin intermediul hameiului, berea capătă valenţe nebănuite, putând să contribuie, dacă este consumată cu moderaţie, la menţinerea stării de bine a organismului.

”Hameiul, un ingredient cheie al reţetei de fabricare a berii, este o plantă absolut specială. Mai puţin cunoscut este faptul că, datorită calităţilor sale antioxidante excelente, pe lângă industria fabricării berii, hameiul mai este folosit doar în industria farmaceutică.Tot puţin cunoscut este şi faptul că antioxidanţii din hamei, care poartă denumirea de flavonoide, sunt mai puternici decât antioxidanţii pe care îi putem găsi, de pildă, în citrice. Mai mult, flavonoidele rezistă mai bine în organism decât alte substanţe similare, fiind mai eficienţi şi sporind şi mai mult efectele benefice pentru sănătatea organismului uman”, explică dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Datorită compoziţiei sale, berea poate creşte cantitatea de „colesterol bun” (colesterol HDL), astfel încât riscul apariţiei bolilor coronariene se poate reduce. Trebuie avut în vedere însă faptul că beneficiile pentru organism pot apărea doar atunci când ne încadrăm în limitele consumului moderat, acesta însemnând, mai exact, o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei, cu o concentraţie alcoolică de maximum 5%, spune medicul.

Nucile, doza ideală anti-îmbătrânire

Pe lângă faptul că previn bolile de inimă sau apariţia diabetului, nucile au şi un conţinut de două ori mai ridicat de antioxidanţi în comparaţie cu alte fructe înrudite. În plus, dacă acestea sunt consumate zilnic, în stare crudă, beneficiile lor pentru organism vor fi şi mai vizibile, iar un consum de aproximativ patru nuci pe zi reprezintă doza ideală anti-îmbătrânire.
 

Vă recomandăm şi:

De ce sunt cojile mai bune decât fructele. Virtuţile uimitoare ale resturilor care se aruncă: previn cancerul şi omoară viruşi

Planta minune care ne scapă de otrăvurile zilnice. Brusturele, cel mai eficient remediu pentru detoxifiere

3 alimente-medicament care te scapă de oftalmolog. Ce minuni fac betacarotenul şi luteina din farfurie pentru ochi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite