Câtă bere trebuie să bem pentru a preveni infarctul şi ce substanţe minune conţine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Berea, un aliment-medicament, dacă este consumată cumpătat FOTO Shutterstock
Berea, un aliment-medicament, dacă este consumată cumpătat FOTO Shutterstock

O inimă sănătoasă poate fi ţinută în formă, pe lângă o dietă echilibrată, cu alimente bogate în acizi graşi omega-3, vitaminele C şi E, şi cu un aport suficient de lichide. Băuturile bogate în fibre, precum berea, atunci când este consumată moderat, ar putea avea un efect protector la nivel cardiovascular, mai ales daca sunt integrate într-un stil de viaţă sănătos.

„Berea conţine polifenoli cu proprietăţi antioxidante şi ajută la stimularea circulaţiei sângelui. În plus, datorita ingredientelor sale naturale, este o foarte buna sursă de magneziu şi potasiu, iar prin conţinutul de antioxidanţi şi fibre solubile poate contribui la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL)”, explică  dr. Corina-Aurelia Zugravu, Preşedinte al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie. Studii internaţionale arată că un consum de aproximativ 660 ml de bere pe zi este asociat cu un risc de incidenţă a bolii cardiovasculare cu 25% mai scăzut comparativ cu abstinenţii. Studiile în rândul populaţiei pe subiecţi cu hipertensiune au arătat că un consum de alcool de pâna la 660 ml de bere pe zi poate scădea riscul relativ de BCV cu pâna la 40%.

Datorită compoziţiei sale, berea poate creşte cantitatea de „colesterol bun” (colesterol HDL), astfel încât riscul apariţiei bolilor coronariene se poate reduce. Trebuie avut în vedere însă faptul că beneficiile pentru organism pot apărea doar atunci când ne încadrăm în limitele consumului moderat, acesta însemnând, mai exact, o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei, cu o concentraţie alcoolică de maximum 5%, spune medicul.

Afecţiunea care blochează arterele

Boala cardiovasculară (BCV) este una dintre principalele cauze de deces în Europa. În ciuda unei scăderi semnificative în ultimii 30 de ani, aproximativ patru milioane de decese din cauza BCV sunt înregistrate anual în Europa, arată statistici recente ale Societăţii Europene de Cardiologie. Acestea reprezinta 46% din totalul cauzelor de mortalitate în Europa.  
Boala cardiovasculară (BCV) este cauzată în principal de arterioscleroză, o afecţiune care blochează arterele ce alimentează cu oxigen şi substanţe nutritive inima şi creierul. De asemenea, anumite afecţiuni, precum diabetul zaharat, pot şi ele spori riscul de BCV.

„Deşi există mai mulţi factori care pot influenţa apariţia afecţiunilor cardiovasculare, inclusiv factori genetici, stilul de viaţă pe care îl adoptăm joacă un rol extrem de important. Sedentarismul, o dietă nesănătoasă si neechilibrată pot accelera riscul de boli cardiovasculare. De aceea, este important să adoptăm o dietă echilibrată, care să conţină toate componentele alimentare esenţiale: proteine, lipide şi glucide”, spune dr. Corina-Aurelia Zugravu.  
 
Numeroase studii arată că berea poate fi un adjuvant în prevenirea bolilor cardiovasculare, consumată cumpătat putând să reducă incidenţa acestora cu până la 30%. Berea conţine multe vitamine benefice organismului, printre care potasiu, magneziu şi vitamine de tip B, dar şi carbohidraţi, asigurând corpului uman 15% din doza zilnică recomandată pentru aceste substanţe. În plus, consumată moderat, berea poate scădea nivelul de homocisteina din sânge care, în cantităţi mari, este un factor activ pentru producerea bolilor de inimă.

Cinci beneficii miraculoase:

1. Previne formarea de pietre la rinichi. Berea are conţinut ridicat de potasiu şi este săracă în sodiu. Berea este o sursă bogată de magneziu, care scade probabilitatea formării de pietre la rinichi.
2.Îmbunătăţeşte funcţia creierului. În timp ce consumul excesiv de alcool provoacă leziuni ireparabile la nivelul creierului, consumul moderat de bere stimulează funcţia creierului.

3. Întăreşte sistemul osos. Consumul moderat de bere protejează oasele datorită conţinutului său ridicat de siliciu. Acesta este rapid absorbit de organism şi stimulează consolidarea celulelor din sistemul osos, explicând efectul protector al berii asupra oaselor.

4. Reglează tensiunea arterială. Băutorii de bere au o tensiune arterială mai mică, comparativ cu persoanele consumatoare de vin sau băuturi alcoolice spirtoase. Berea ajută la reducerea hipertensiunii arteriale şi la relaxarea vaselor de sânge.

5. Ajută la curăţarea tractului gastrointestinal. Berea este o sursă bună de fibre solubile, care îmbunătăţesc starea generală de sănătate a organismului, deoarece acestea ajută la eliminarea toxinelor din tractul digestiv.

Vă recomandăm şi:

Cât rău ne pot face unele plante-vedetă. Cui sunt interzise arnica şi echinacea, excelente antibiotice naturale

Remedii care destind arterele. Cele mai sănătoase plante care subţiază sângele, ce contraindicaţii au şi cum trebuie băute

Planta care vindecă răni grave. Efectele tămăduitoare ale gălbenelelor, cea mai puternică armă împotriva infecţiilor

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite