Cât va costa deszăpezirea la Călăraşi. 151 de lei, ora de intervenţie cu sărăriţa

Cât va costa deszăpezirea la Călăraşi. 151 de lei, ora de intervenţie cu sărăriţa

Lupta cu nămeţii se face pe bani grei Foto:Arhivă Adevărul

Iarna ce stă să bată la uşa nu va lua prin suprindere, cel puţin teoretic, autorităţile din Călăraşi. Primăria şi Urban, societatea care se ocupă de curăţarea zăpezii, sunt pregătite de intervenţii. Pentru o oră de deszăpezire, în sezonul 2014-1015, se vor plăti între 43 şi 174 de lei, faţă de 177 lei ora de deszăpezire anul trecut.

Ştiri pe aceeaşi temă De asemenea, Urban a anunţat şi care sunt costurile pentru „ora de aşteptare”, între 15 şi 41 de lei. De la 1 decembrie, cele 59 de utilaje închiriate sunt pregătite să dea „piept” cu nămeţii. În magazii sunt şi aproximativ 690 de tone de sare şi nisip, zeci de târnăcoape şi lopeţi. 119 muncitori necalificaţi, 39 calificaţi plus cei de pe utilajele de deszăpezire vor lucra în câte 2 schimburi, în echipe, pe durata a 12 ore. În total, din Călăraşi se au în vedere la curăţarea de polei şi zăpadă 169 de artere de circulaţie şi peste 900.000 de metri pătraţi de carosabil.

Preţuri

Timpul de ieşire în acţiune, spun reprezentaţii Urban, este de o oră de la declanşarea fenomenelor atmosferice (începerea ninsorii), iar în două ore se acţionează la întreaga capacitate. Utilajele folosite pentru deszăpezire vor fi închiriate la un tarif ce cuprinde « ora de funcţionare » şi « ora de aşteptare » diferenţiate ca valoare,  în funcţie de tipul utilajului.

De exemplu, pentru cele 9 Unimog-uri cu lamă şi sărăriţă, tariful este de 151 de lei/h, pentru 5 Autogredere-168 lei/h, pentru 11 Wolla-174 lei/h, pentru 25 buldoexcavator-75 lei/h,  pentru 3 autobasculantă cu ramă-89 lei/h, pentru 5 tractor cu lamă-151 lei/h şi pentru o autoperie cu lamă-43 de lei(preţuri fără TVA inclus)
Ora de aşteptare este motivata de faptul că utilajele vor fi la dispoziţia Comandamentului de deszăpezire 24 de ore din 24, în stare de functionare şi cu mecanic prezent. În zilele în care utilajele sunt scoase pe teren, indiferent de numărul de ore de acţiune efectuate, nu se mai alocă « ora de aşteptare ». « Plata orelor de aşteptare va fi pentru 8 ore/zi în perioada 1 decembrie 2014- 1 martie 2015.

Parc de rezervă permanent

De asemenea, se va constitui un parc de rezervă permanent, alcătuit din 3 utilaje, care nu vor fi plătite decât în situaţia când se va acţiona cu ele « , se menţionează în Planul de deszăpezire. Anul trecut, în municipiul Călăraşi au acţionat 53 de utilaje de deszăpezire, plătite cu 177 de lei/h şi cre au strâns peste 9.000 de tone de zăpadă.
Autorităţile spun că cele 59 de utilaje de diferite tipuri şi capacităţi vor face faţă oricăror provocări. Noi suntem pregătiţi. Avem o echipă care ne monitorizează activitatea, începând de la timpii de intervenţie şi până la zonele în care este curăţată zăpadă”, a declarat Petre Bancu, director Sucursala Urban Călăraşi, societatea care se ocupă de deszăpezirea oraşului.

Ca să lucreze eficient şi pentru ca oraşul să nu rămână acoperit de nămeţi, responsabilii Urban spun că se va interveni  pe fiecare străduţă, inclusiv în cartierele mărginaşe. „Şi anul trecut am avut echipe şi la FNC şi Obor pentru că intervenţia va acoperi toate cartierele, nu numai arterele principale. Am pus la punct modalităţi eficiente şi optime de lucru pentru a evita orice problemă”, a mai spus Bancu.
 

Vă recomandăm şi:

Deszăpezirea pentru această iarnă este asigurată cu utilaje, dar Ministerul Transporturilor nu ştie cât va costa

Iarna 2014-2015. Maramureşul, pregătit cu oameni şi utilaje în cazul unor situaţii de urgenţă

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările