Casa boierilor Papatriandafil din Bărăgan, distrusă în jaful Bancorex. Clădirea, un imens şantier abandonat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa, aşa cum arăta în vremurile bune FOTO Colecţie Florin Rădulescu/Muzeul Municipal Călăraşi
Casa, aşa cum arăta în vremurile bune FOTO Colecţie Florin Rădulescu/Muzeul Municipal Călăraşi

O casă boierească, mândria Călăraşiului la începutul secolului trecut, în care a trăit unul dintre cei mai apreciaţi pictori români, a fost distrusă. Din monumentul istoric nu a mai rămas decât structura pe care defuncta Bancorex a construit un imobil, ajuns acum un şantier abandonat.

Tache Papatriandafil, născut pe malul Borcei, a fost elevul pictorilor Arthur Verona, Gheorghe Petraşcu şi Nicolae Tonitza. El are meritul de a fi participat, alături de alţi artişti români la realizarea picturilor din castelul Reginei Maria de la Balcic.

„Casa în care a trăit Tache se află pe strada Sf.Nicolae nr.50 şi, din păcate, este un imens şantier. Resturile casei de patrimoniu se pot vedea şi astăzi. În prezent, imobilul se află în proprietatea Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi, însă nu sunt fonduri pentru refacerea lui. Casa are însă o poveste interesantă. A fost un loc celebru din Călăraşi. A fost construită în 1905, în stil boieresc, într-o livadă de 800 de metri pătraţi. În 1948, casa este naţionalizată şi ajunge la familia medicului din Călăraşi, Eugen Nicolau.
calarasi casa

Nu există călărăşean care să nu-şi amintească de frumuseţea acestui loc şi impunătoarea locuinţă a doctorului. Eram copil şi venea aici pentru a lua lecţii de pian. Atmosfera era fascinantă, parcă păşeam în lumea lui Balzac. Acum, din păcate, totul este ruină”, povesteşte prof.Sorin Danciu, directorul Direcţiei de Cultură din Călăraşi.

calarasi casa

Naţionalizată şi vândută în 1996

Imediat după Revoluţie, locuinţa a fost cumpărată de familia doctorului Nicolau, care locuia aici în chirie, iar mai târziu, în 1996 a fost vândută către Bancorex. Aici s-a dorit un sediu de bancă, astfel că mai este păstratată doar fundaţia pentru a se ridica noua clădire. Falimentul răsunător al Bancorex face ca lucrările să se sisteze şi de 20 de ani, noua clădire neterminată să ajungă o paragină.

calarasi casa

“În 1999, monumentul istoric e reconstruit pe sfert. Ajunge la BCR şi, mai departe, la Ministerul Sănătăţii, care ar fi trebuit să îl transforme în sediu al Direcţiei de Sănătate Publică Călăraşi. Ministerul nu alocă fonduri, aşa că resturile Casei Tache Papatriandafil rămân, până astăzi, ruină. Oficial, fosta clădire Bancorex se află „în conservare”, explică Danciu.
 

În proprietatea Ministerului Sănătăţii

În prezent acest monument zace în paragină în urma modificărilor substanţiale realizate de Bancorex în anii 1990, în vederea deschiderii unei sucursale bancare, modificări ce nu au mai fost finalizate din cauza falimentului acestei bănci. În prezent monumentul se află în patrimoniul Ministerului Sănătăţii. Casa boierească a aparţinut familiei Papatriandafil. Tache, ajuns pictor, a dus numele Călăraşiului peste tot în lume, graţie picturilor care se vând şi astăzi.


Tache Papatriandafil (n. 1903, Călăraşi - d. 1951, Bucureşti) a frecventat cursurile Şcolii de Belle Arte, pe care nu le-a absolvit, la fel şi cursurile Academiilor Libere din Bucureşti, unde a fost elevul pictorilor Arthur Verona, Gheorghe Petraşcu şi Nicolae Tonitza. A debutat în 1924, la Salonul Oficial, participând cu succes la următoarele ediţii, fiind premiat pe rând în 1926, 1927 şi 1928. În 1929, i s-a acordat o bursă, la Paris, unde a studiat pictura şi desenul.

calarasi casa
calarasi casa

A pictat capela Stella Maris din Balcic

A activat în „Grupul celor patru” alături de Constantin Baraschi, Gheorghe Ionescu-Sin şi Dan Băjenaru. În 1930, alături de Anastase Demian, a pictat capela Stella Maris din Balcic, la cererea reginei Maria a României.
În 1935 Tache Papatriandafil a donat Pinacotecii din Balcic lucrarea Peisaj din Balcic, realizată în 1927. În prezent, pictura în ulei Peisaj din Balcic este expusă la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti. Un autoportret al lui Tache Papatriandafil, realizat în tehnica ulei pe pânză, într-o gamă restrânsă de culori, în care predomină griurile colorate, se află expus la Muzeul de Artă din Constanţa.
 

calarasi casa

Vă recomandăm şi:

O familie de români care a muncit 14 ani în Canada a dat lovitura cu o afacere într-o casă boierească din Călăraşi. Cei mai mulţi clienţi sunt străini

Biserica din Ilişeşti, monument-istoric, la un pas de prăbuşire

Timişoara rămâne fără monumente istorice. A treia statuie furată în două zile

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite