Carnea românească devine produs de lux. Specialist: „De Crăciun vom mânca porc din import, preţul va sări”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pesta porcină africană s-a extins în toate judeţele, cu excepţia Capitalei. Numărul focarelor a urcat la 451, arată cele mai recente date oficiale. Reprezentaţii Autorităţii Sanitar-Veterinare spun că s-a ajuns în această situaţie pentru că mulţi crescători de animale nu respectă regulile de prevenţie, aşa că îi aşteaptă controale şi sancţiuni drastice.

Pesta porcină nu este periculoasă pentru om, dar are un impact economic major. Animalele bolnave trebuie eutanasiate, iar fermele închise temporar.La nivel naţional, peste jumătate de milion de porci au fost sacrificaţi de la apariţia bolii, în iulie 2017, şi până acum. Consecinţele le-am putea suporta cu toţii: vom cumpăra carne mai scumpă.

“Ne confruntam cu o criză a cărnii de porc produsă în România în principal din cauza pestei porcine africane, care evolueaza nestânjenită la noi în ţară de mai bine de trei ani. Astăzi avem un bilanţ îngrijorător, de 512.717 porci morţi şi ucişi în exploataţiile profesionale, cu un total de 12 ferme atinse de boală. În gospodăria populaţiei, 110.574 porci morţi şi ucisş. Focare active există în majoritatea judeţelor, respectiv 451 focare. Prevedem o invazie de carne de porc pe care o vom absorbi, cu siguranţă datorită deficitului naţional. Preţul de comercializare va sări pentru că sărbătorile sunt motiv de profitabilitate şi comerciantii mari doar la asta se gândesc. În schimb, fermierul român, faţă în faţă cu pesta, cu creşterea preţului la cereale, a inputurilor în general, este în prag de colaps. De la 60% achiziţii intracomunitare pe carne de porc pentru necesarul României de consum, vom creşte acest necesar la 70-80% (în decembrie n.r.). În plus, preţul este nesatisfăcător. Şi la ora actuală fermierii preferă să mai ţină porcul în fermă în speranţa că vor avea un preţ mai bun, a declarat Mary Pană”, preşedinte Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP) din România.

Aducem purcei din Germania

Chiar dacă Germania a anunţat cazuri de pestă porcină africană, România va importa în continuare purcei din acest stat membru UE. „România este stat membru şi există principiul de regionalizare pe care toate statele membre în acceptă. În acelaşi timp, sunt foarte multe ţări care nu acceptă acest principiu. Adică, zona afectată are o zonă de protecţie, de acolo nu se livrează nimic, dar din restul statului membru se livrează. Noi actualmente aducem inclusiv purcei pentru creştere şi îngrăşare din Germania, dar nu din zonele afectate. Nu din zona Brandenburg. Cât priveşte preţul la carne de porc, cu siguranţă va creşte. Şi va creşte din cauza preţului la furaje. Ştim foarte bine că preţul la furaje este în continuă mişcare. Pot să dau ca exemplu uleiul de soia, care este un component de bază al furajului, care a crescut în ultimele 2 săptămâni cu peste 40%. Şrotul de soia, un furaj la fel de important, în ultimele 3 săptămâni a crescut la preţ cu aproximativ 20%. Deci având furajul mai scump cu siguranţă şi preţul la carne va fi mare”, a precizat dr.Pană.

Fermierul român este în prag de colaps

Preşedinte Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP) din România explică demersurile care au fost făcute pentru a se obţine derogări privind mişcarea animalelor din exploataţiile comerciale către abator, dar şi cu ce probleme se confruntă crescătorii din cauza aglomeraţiei din ferme:

În luna martie, am tras un semnal de alarma – toate asociaţiile din filiera porcului- privind necesitatea unor relaxări a mişcării din exploataţiile comerciale către abator şi a unei derogări de la Directiva nr.60/2002 care obligă exploataţia din cauza unui focar dintr-o gospodărie aflată la câţiva kilometri să trimită carnea spre transformare la 80 grade Celsius- pierzând astfel sume considerabile. 

Nu am obţinut nimic, regionalizarea strictă impusă de CE a dus la perturbări masive în piaţa românească a cărnii de porc – perturbari care ating Tratatul privind functionarea UEv (TFUE). Art. 101 al TFUE interzice dezavantajul concurenţial pe piaţa comună – şi cam asta se întâmplă acum la noi. Deşi vorbim de porci sănătoşi, cu analize în spate, deşi în trei ani nu am avut niciun abator de porcine contaminat, CE refuză să ne acorde derogările solicitate. Creşterea densităţii din hale din cauza restricţiilor de mişcare afectează bunăstarea animalelor, apare stresul – care se manifestă prin muşcături, violenţă şi calitate slabă pentru consumator, explică Mary Pană. 

De asemenea, aceasta atrage atenţia şi asupra situaţiei din ferme: După căţiva ani de luptă avem în sfârşit o lege a reproducţiei la porc, avem şi norme de aplicare. Dar nu este bugetată, astfel încât nu ne putem reveni cu sectorul de creştere şi reproducţie şi depindem în continuare de purcelul din alte state membre. În plus, se apropie sărbătorile, Germania a pierdut multe pieţe terţe din cauza PPA. Prevedem o invazie de carne de porc pe care o vom absorbi, cu siguranţă, din cauza deficitului naţional. Preţul de comercializare va sări pentru că sărbătorile sunt motiv de profitabilitate şi comercianţii mari doar la asta se gândesc. În schimb, fermierul român, faţă în faţă cu pesta, cu creşterea preţului la cereale, a inputurilor în general, este în prag de colaps.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum gestionează Suedia pandemia. Modelul hulit, dat exemplu de OMS. Explicaţia unui medic român

 

Surse. Mandatul pe viaţă primit de Florin Iordache are viaţă scurtă. PNL pregăteşte o lege ca să-l schimbe cu Zegrean

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite