Carieră de 23 de ani, încheiată după gratii. Cum a ajuns procurorul Marin Niţă să stea 4 ani la puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
calarasi nita

Magistrat cu o activitatea profesională nepătată timp de 23 de ani, procurorul Marin Niţă de la Parchetul Judecătoriei Olteniţa a ales să-şi încheie cariera într-un mod josnic: a cerut şpagă. Pentru fapta sa incalificabilă, Curtea Supremă de Justiţie l-a condamnat, pe 19 septembrie 2013, la 4 ani de închisoare cu executare.


Povestea procurorului care a cerut bani ca să rezolve un dosar a început în 2012. Atunci colegii săi de la Direcţia Naţională Anticorupţie au început cercetările penale faţă de Marin Niţă, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Olteniţa, care îşi desfăşura activitatea la Parchetul de pe lângaăTribunalul Călăraşi ca urmare a delegării. Colegii săi de la Bucureşti îl suspectau pentru luare de mită, lucru care s-a confirmat în urma anchetei şi care a dus la arestarea sa.

Marin Niţă a fost prins în timp ce lua mită 5.000 de euro pentru a da o soluţie favorabilă într-un dosar pe care îl instrumenta. În aceeaşi cauză a fost cercetat şi Gheorghiţă Iordache, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infractiunea de luare de mită, au arătat procurorii DNA.

Prima tranşă

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale a rezultat că “în cursul lunii iunie 2012, în calitate de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, inculpatul Niţă Marin a pretins de la un denunţător, direct şi prin intermediul lui Iordache Gheorghiţă, suma de 5.000 euro, cu titlu de mită, pentru a dispune faţă de denunţător o soluţie de netrimitere în judecată pentru instigare la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, într-o cauză penala pe care o avea în instrumentare”. Conform anchetatorilor, după ce a primit 2.000 de euro, ca primă tranşă din banii pretinşi, inculpatul a dispus faţă de denunţător scoaterea de sub urmărirea penală şi i-a comunicat în scris soluţia.

La data de 25 octombrie 2012, după ce a pretins diferenţa de bani Niţă a primit de la o persoană din anturajul denunţătorului 2.500 de euro, reprezentând o a doua tranşă din totalul de 5.000 de euro. Cu aceasta ocazie, procurorii au organziat flagrantul. În timp anchetei s-a stabili că în demersul său, procurorul a fost sprijinit de inculpatul Iordache Gheorghiţăa, care a intermediat atţt relatiile dintre procuror şi denunţător cât şi pretinderea sumelor de bani. După ce au fost reţinuţi 24 de ore, cei doi suspecţi au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, la 28 octombrie 2012.

În celulă şi fără drepturi

După un an de procese, la 19 septembrie 2013, Curtea Supremă de Justiţie a decis definitiv condamanarea procurorului, la 4 ani de închisoare cu executare. Prin decizia penală nr. 2.772 din 19 septembrie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut sentinţa Curţii de Apel Bucureşi. Decizia este definitivă.

Instanţa i-a interzis lui Marin Niţă, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 6 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvărşirea infracţiunii. Condamnarea lui Gheorghiţă Iordache a primit 3 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită.

Vă recomandăm şi:

Procuror arestat pentru o şpagă de 800 de lei

Şeful procurorilor anticorupţie din Slobozia a fost reţinut pentru luare de mită şi favorizarea infractorului

Procuror-şef arestat pentru intervenţii la o multinaţională italiană, prins în flagrant cu şpaga în sertar

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite