Canotorul din Canlia ajuns vicecampion european. Mergea suta de kilometri pe zi, cu microbuzul, bacul şi cu taxiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Nicoară, un adolescent campion la canotaj FOTO Facebook/Cristian Nicoară
Cristian Nicoară, un adolescent campion la canotaj FOTO Facebook/Cristian Nicoară

În urmă cu doi ani, când a început antrenamentele pentru canotaj, nimeni nu-i dădea vreo şansă lui Cristian Nicoară, însă astăzi este considerat copilul-minune al canotajului. Ca să ajungă la şcoală şi la antrenamente, făcea 80 kilometri dus-întors, pe zi, cu microbuzul, bacul şi taxiul.

Cristian Nicoară, elev în clasa a X-a la Liceul Tehnologic Transporturi Auto din Călăraşi, este vicecampion european, campion naţional, campion balcanic şi campion naţional la canotaj.

Titlurile şi medaliile pe care le obţine la fiecare competiţie îi uimesc până şi pe antrenori, având în vedere că tânărul de 18 ani a început să practice acest sport în urmă cu doar doi ani. Acum, visează să ajungă la Campionatele Mondiale. Ştie că are nevoie de ambiţie, perseverenţă şi de multă muncă pentru a-şi atinge obiectivul. Spune că rezultatele bune pe care le obţine îi dau puterea să meargă mai departe, în ciuda tuturor dificultăţilor.

„Întotdeauna m-am încurajat singur. Indiferent de cât de greu ar fi în viaţă, nu trebuie să te laşi doborât. Aşa am fost crescut de mic, mie şi celor şase fraţi, părinţii ne-au dat o lecţie  importantă: să luptăm mereu pentru dorinţele noastre şi, oricât ni s-ar părea de dificil, să nu cedăm. Această forţă am câştigat-o de la ei. 

Mama, pentru că tata a decedat în urmă cu un an, este sufletul nostru. Este mândră de toţi copiii ei, dar mai ales de mine. Nu se aştepta la aceste rezultate. De fapt, nimeni nu credea că voi reuşi. Eram slăbuţ, fără condiţie fizică, dar cu o mare dorinţă de a realiza lucruri măreţe. Nimeni n-a dat doi bani pe mine când am spus că doresc să merg la canotaj“, povesteşte tânărul.

50 de lei, costul drumului până la şcoală

Cristian Nicoară a fost ambiţionat să se apuce de canotaj de unul dintre fraţii săi, pe care îi urmărea antrenându-se de pe bancă. Într-una din zile şi-a spus că ar putea încerca şi el: „Mi s-a părut un sport foarte frumos, mi-a dat o senzaţie de libertate şi atunci m-am gândit că ar fi bine să ies şi eu pe apă. Fratele meu nu a reuşit să facă performanţă în canotaj. El doar mi-a deschis drumul, iar eu am continuat făcând performanţă“. 

calarasi canotaj

Medaliat pentru performanţele obţinute în sport FOTO Facebook/Cristian Nicoară   

Tânărul recunoaşte însă că după primele antrenamente i s-a părut un sport imposibil de practicat, însă a fost încurajat de profesorul Cornel Nedelcu să nu renunţe. „Datorită antrenorului meu am reuşit să dezleg tainele acestui sport. Dânsul este ca un părinte pentru mine, s-a creat o legătură puternică între noi, suntem ca într-o familie“, mărturiseşte el.  

calarasi canotaj

Alături de antrenorul său, prof. Cornel Nedelcu Sursa Facebook / Cristian Nicoară

În urmă cu doi ani, Cristian Nicoară s-a mutat în Călăraşi din satul Calnia, comuna Ostrov. Principalul motiv a fost că ajungea cu greutate la şcoală. De la el de acasă şi până la liceul din Călăraşi sunt mai bine de 40 de kilometri, distanţă pe care de multe ori nu avea cu ce să o parcurgă. Pentru că adesea era nevoit să ia taxi, ajungea să plătească şi 50 de lei pe zi pentru un drum. De la Ostrov trecea Dunărea cu bacul la Chiciu, iar de aici era nevoit să apeleze la taximetre pentru a ajunge la timp la şcoală.

„Acum sunt microbuze şi distanţa se parcurge într-un timp mai scurt. Dar tot e dificil pentru că trebuie să prinzi bacul. Am ales să stau la internatul liceului pentru că pierdeam mult timp pe drumuri. Şi acasă merg mai rar tot din această cauză. Prefer să aloc timpul antrenamentelor şi pregătirii fizice. Cu mama şi cu fraţii mei vorbesc destul de des la telefon, ei sunt alături de mine cu sufletul“, spune băiatul. 

Dieta, esenţială pentru un canotor

Nu doar antrenamentele sunt esenţiale în cariera unui sportiv, ci şi grija pentru o alimentaţie sănătoasă. În urmă cu doi ani, când a început serios antrenamentele, Cristian avea o greutate de 65 de kilograme. Cu un program alimentar riguros şi cu o pregătire fizică intensă a reuşit să ajungă la standardele cerute la competiţii.

În timpul antrenamentelor pe Dunăre FOTO Facebook/Cristian Nicoară

calarasi canotaj

„Sigur că nu ai voie să mănânci orice, trebuie să fii foarte atent. Şi dacă vrei să iei o vitamină, trebuie să întrebi medicul. Nimic nu se face la întâmplare. Alimentaţia este foarte importantă. Consum multe paste, carne de pui, fructe şi legume. Am o greutate de 80 de kilograme şi 1,92 de centimetri“, explică el. 

„Dacă fac altceva, simt că pierd timpul“

În spatele fiecărei medalii obţinute de Cristian Nicoară se află multe eforturi, dublate de seriozitate şi pasiune. Tânărul se concentrează doar pe antrenamente: „Dacă fac altceva, simt că pierd timpul. Pe apă mă simt cel mai bine. Mă perfecţionez în fiecare zi. Sunt antrenamente  obositoare, dar necesare. Un sportiv înţelege ce spun. Ne antrenăm pe Dunăre, la Podul Patru, câte 18-19 kilometri zilnic. Fiecare etapă de pregătire este luată în serios pentru că altfel nu progresezi. Au fost zile în care aveam şi câte patru antrenamente pe zi. Nu simt oboseala, deşi este foarte greu. Când pui suflet şi-ţi place ceea ce faci, uiţi de toate. Mie cel mai mult îmi place pe apă“. 

Un băiat ambiţios, care pune munca pe primul plan

Legitimat la secţia de canotaj a Clubului Sportiv Şcolar Călăraşi, Cristian Nicoară a cucerit recent medalia de argint şi titlul de vicecampion european la Campionatul European de juniori, desfăşurat în Belgrad, Serbia, în perioada 26-27 septembrie. 

calarasi canotaj

Antrenamente obositoare pentru a fi în top FOTO Facebook/Cristian Nicoară

Între 30 septembrie şi 3 octombrie a avut loc la Iaşi, în Baza Nautică Dorobanţ, Campionatul Naţional de Juniori, organizat de Federaţia Română de Canotaj. Şi la această competiţie, sportivul a dominat proba de simplu masculin, cucerind medalia de aur şi titlul de campion naţional. 

   

„Cristian Nicoară este organizat, ambiţios şi pune pe primul plan munca. Spune că se gândeşte doar la viitor, pentru a participa la Jocurile Olimpice din 2024, iar canotajul este o parte din viaţa sa. Acesta este doar unul dintre rezultatele deosebite pentru sportul călărăşean, într-o disciplină cu mare tradiţie pe plan local. Cei 346 de elevi sportivi înscrişi la Clubul Sportiv Şcolar Călăraşi, la cele opt ramuri sportive, merită toată aprecierea noastră şi, sperăm, un mult mai susţinut sprijin din partea autorităţilor locale“, au declarat reprezentanţii clubului din Călăraşi. 

calarasi canotaj

Cristian Nicoară, un sportiv de succes al României FOTO Facebook/Cristian Nicoară

Vă mai recomandăm şi:

Haos total în Timiş. Zeci de mii de oameni, anunţaţi la ora 4 dimineaţa că intră în carantină de la ora 5

LIVEBLOG. Alegeri SUA 2020. Trump sau Biden? Americanii aşteaptă cu sufletul la gură rezultatele

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite