Calendarul campaniei de primăvară, întârziat de vremea rea. Agricultorii se roagă să nu mai plouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania agricolă începe cu întârziere în această primăvară, iar fermierii sunt disperaţi că nu reuşesc să respecte calendarul lucrărilor de primăvară.Vremea nefavorabilă din ultimele luni, cu ploi abundente, ninsori viscolite şi temperaturi scăzute au făcut imposibilă intrarea în câmp.


Însămânţarea culturilor din epoca I a fost amânată, iar fertilizarea culturilor semănate în toamnă nu s-a putut realiza. “Din anii 80  nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situaţie. Tot câmpul este plin de bălţi, iar pe suprafeţe întinse, culturile sunt compromise. Din toamnă şi până acum stă apa pe câmp, sunt băltiri mari, pe suprafeţe întinse”, spune Dionisie Tomescu, directorul Direcţiei Agricole Călăraşi.

Pe ogoarele din sudul ţării s-au format adevărate lacuri, lucru ce pune în pericol efectuarea lucrărilor de primăvară. “Fermierii ar fi trebuit déjà să înceapă campania de primăvară, la mazăre şi borceag. Din păcate, nu se poate intra în câmp din cauza apei care bălteşte”, spune şi Marioara Hărmănescu, referent agricol la Direcţia Agricolă. Câţiva fermieri au riscat şi au cultivat în aceste zile 50 de hectare de mazăre, pentru că mai multe lucrări nu s-au putut realiza. “Bălţile imense din câmp pun probleme serioase. În zona Olteniţei, la Radovanu, la IAS Pietroiu, în zona râului Argeş unde au existat infiltrări ale apei, culturile sunt inundate.”

Toate lucrările, decalate

Agricultorii nu au reuşit până la această dată să fertilizeze culturile de toamnă şi nici să demareze lucrările pentru campania de primăvară. Toate s-au decalat. Poate de săptâmâna viitoare vor putea să intre în câmp, dacă nu plouă”, a precizat Hărmănescu.

“Având în vedere că sunt suprafeţe mari de teren pe care apa bălteşte, terenul este suprasaturat, iar vremea nu s-a stabilizat, putem aprecia că nu se va putea intra în câmp înainte de sfârşitul lunii martie, cu toate consecintele negative de rigoare care decurg de aici. Toate aceste greutăţi cauzate de vreme vor face campania foarte dificilă, cu lucrări care nu s-au putut executa în februarie la care se vor adăuga cele care trebuiau făcute de la începutul lui martie”, spune Aurelian Dobre, fermier.

Terenurile agricole din sud, afectate de excesul de apă

Din decembrie şi până în prezent, în judeţul Călăraşi, vremea rea a făcut pagube importante. Ploile şi gerul au pus la pământ tot ce-au întâlnit în cale. Fermierii sunt disperaţi că nu vor avea ce culege la vară, cele mai multe stricăciuni fiind la rapiţă şi orz. Peste 3.0000 hectare de culturi agricole şi mii de metri pătraţi de sere au fost distruse. Aceste terenuri se regăsesc în zonele: Boianu – Sticleanu, Borcea de Sus, Călăraşi – Raul, Unirea – Jegălia – Gâldău, Terasa Călăraşi, Greaca – Argeş – Chirnogi, Olteniţa – Surlari – Dorobanţu, Valea Dâmboviţei, comuna Roseţi.

Recoltă profitabilă în 2014

În 2014, după un an agricol cu multe pagube, fermierii din Bărăgan au tras linie şi au răsuflat uşuraţi. Producţii de top s-au înregistrat la porumb, grâu şi rapiţă. În ultimele 2 decenii, în judeţul Călăraşi, nu s-a mai văzut o recoltă aşa de bogată la porumb. 591.750 tone s-au obţinut de pe cele 98.073 de hectare cultivate. Producţia medie la hectar a fost 6.034 kg, iar în unele zone a depăşit chiar 9.000 kg. “În zonele de terasă am obţinut şi 9.400 kg/ha. Nu s-a mai întâlnit aşa ceva în ultimii 15-20 de ani. Suntem mulţumiţi”, spunea Aurelian Dobre, fermier şi secretarul Camerei Agricole Călăraşi.
 

Vă recomandăm şi:

Idei de afaceri. Trei proiecte în agricultură uşor de realizat

Fonduri în agricultură pentru tineri. Ce condiţii trebuie îndeplinite

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite