Căldura insuportabilă ne pune viaţa în pericol. Ce trebuie să facem ca să-i venim de hac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zile de foc  Foto:Arhivă Adevărul
Zile de foc Foto:Arhivă Adevărul

Valul de căldură care va lovi sud-estul ţării devine tot mai insuportabil, iar specialiştii spun că disconfort termic va fi accentuat. Căldurile ne pot crea grave probleme de sănătate, dacă nu ţinem cont de câteva sfaturi.  Cea mai des întâlnită stare cauzată de caniculă este hipertermia.

Creşterea temperaturii corpului la 39 sau chiar 40 de grade Celsius este însoţită, uneori, de pierderea cunoştinţei, vărsături, delir şi convulsii. Pacientul nu mai poate respira, iar pupilele sunt dilatate.

Haine lejere şi pălării de soare

Pentru a evita astfel de situaţii care ne pun viaţa în pericol, este bine să evităm expunerea la soare, în intervalul 11.00-18.00, atunci când temperaturile sunt foarte ridicate. În vederea prevenirii incidentelor, medicii avertizează cetăţenii, în cazul în care ies pe stradă, să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise şi să se hidrateze consumând cel puţin 2 litri de apă.

Alimentaţie cu fructe şi legume

„Nu consumaţi alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat de cofeina(cafea, ceai, cola) sau de zahăr(sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Este indicat să se consume fructe şi legume proaspete: pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii pentru că acestea conţin o mare cantitate de apă, iar o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă”, a declarat dr. Camelia Truică, medic primar epidemiolog.



Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite