Călăraşiul are cei mai puţini medici ATI. Câţi specialişti în Terapie Intensivă sunt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deficit major de medici pentru secţiile ATI FOTO Shutterstock
Deficit major de medici pentru secţiile ATI FOTO Shutterstock

Colegiul Medicilor din România avea înregistraţi în baza de date, la jumătatea lunii septembrie, 1.884 de medici cu liberă practică în specialitatea anestezie şi terapie intensivă. În judeţul Călăraşi sunt doar 3 specialişti în terapie Intensivă, cel mai mic număr din ţară, conform news.ro.

Cei mai mulţi dintre medici, precizează news.ro., activează în Capitală, 523, urmată de Cluj cu 165 şi de Timiş, cu 147. Cei mai puţini medici de ATI sunt în Călăraşi, 3 la număr. De asemena, în Tulcea, Giurgiu şi Ilfov lucrează doar câte 6 medici de ATI. Peste 6.000 de medici de toate specialităţile au solicitat în ultimii cinci ani documentaţia necesară pentru a profesa în afara ţării.

Prof.Dr. Dorel Săndesc, preşedintele Societăţii Române de ATI a explicat cifrele furnizate de Colegiul Medicilor din România. Expertul spune că deficitul major de medici de ATI este un fenomen global, dar că la noi dimensiunea acestui fenomen este îngrijorătoare, existând la acest capitol un deficit de 30%.

Zonele din sud, cele mai afectate

Prof. Dr. Săndesc a atras atenţia că numărul de personal medical din secţiile de ATI este cel mai mare din toate secţiile existente într-un spital, fiind necesar un medic de ATI la 2, 3, maximum 4 paturi de ATI. Preşedintele SRATI a explicat şi că detaşarea medicilor şi a personalului medical este o soluţie esenţială în această perioadă, dar că aceste mutări au o limită, pentru că este nevoie de specialişti peste tot. Nici extinderea dusă la limită a secţiilor de ATI existente nu este o soluţie, spune Prof. Dr. Săndesc, mai ales în contextul incediilor devastatoare de la Spitalul din Piatra Neamţ şi de la Institutul Matei Balş.

Un fenomen de deşertificare din punctul de vedere al numărului de medici de ATI, mai ales în sudul ţării

“Cunoaştem situaţia, global este vorba despre un deficit major de medici, dar şi de alte categorii profesionale în specialitatea ATI, şi desigur în acest context iată, vedem situaţii de deficit foarte mare în unele zone. Avem fenomenul de deşertificare pur şi simplu în unele zone care iată sunt suprapuse cu deşertificarea geografică, mai ales în zone din sudul ţării, cum sunt Călăraşiul, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, numărul de specialişti este foarte foarte mic.

Vă mai recomandăm şi:

Noi documente arată că cercetătorii din Wuhan voiau să elibereze particule modificate de virus în populaţiile de lilieci pentru a le vaccina

Doza a treia de vaccin anti-COVID va fi administrată din 28 septembrie. Care sunt persoanele eligibile şi cum se pot programa

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite