Călăraşi: Riscăm să rămânem fără sămânţă de grâu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi anul acesta a fost estimată o producţie la culturile agricole foarte bună, din cauza umidităţii excesive şi a apelor care băltesc în câmp agricultorii prezic un an extrem de dificil.

Precipitaţiile, furtunile violente şi fenomenele meteorologice extreme au distrus şi continuă să facă ravagii în agricultura călărăşeană. Pierderile sunt însemnate la grâu, rapiţă, şi cel mai probabil va afecta şi celelalte culturi. „Avem un procent foarte mare de grâu încolţit, iar grâul care a rămas nerecoltat cu siguranţă va rămâne pe câmp şi vom avea astfel o pierdere foarte mare“, declară directorul Direcţiei Agricole, Aurelian Dobre. Grâul a început să-şi piardă din calităţile de panificaţie suferind modificări la gluten şi deformarea bobului.

Fără sămânţă pentru toamnă la grâu


Pe lângă culturile distruse într-un procent foarte mare agricultorii călărăşeni se mai confruntă şi cu alt tip de problemă foarte gravă şi anume încolţirea bobului de sămânţă în spic la grâu. „Acest lucru va afecta producţia din 2011 pentru că majoritatea cultivatorilor de cereale din judeţ sunt şi producători de sămânţă. Ceea ce înseamnă că vom fi nevoiţi să apelăm la alte judeţe sau  chiar la import“,  spune Aurelian Dobre.

Recoltatul o mare problemă           

 Acesta  a fost foarte dificil de realizat anul acesta din cauza ploilor.  Lucrările au fost realizate  cu mare eforturi pentru că lanurile sunt practic culcate la pământ. Recoltatul s-a început la umiditatea de 16-18%, iar la sfârşitul zilei, ajungea la umiditatea optimă de 13-14 %. „Peste 2,5 % din boabe sunt deja încolţite, iar dacă nu se termină mai repede lucrările de recoltare, vor fi şi mai multe probleme.

Ploile spală glutenul, iar grâul îşi va pierde din calităţile de panificaţie. Procentul pe care comercianţii îl vor este de 23-24%, iar în acest moment culturile au un procent la gluten de 20%“, a spus preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice, Ion Ciulinaru.


Cele mai mari pagube produse sunt la grâu şi rapiţă unde culturile au fost puse la pământ. Grâul si-a  pierdut din calităţile de panificaţie suferind modificări la gluten şi deformarea bobului, iar producătorii sunt foarte îngrijoraţi. La Dor Mărunt şi Lehliu sole întregi de grâu au fost culcate, depreciîndu-se în proporţie de peste 90 %. „Pierderile sunt uriaşe din cauza faptului că boabele de grâu îşi pierd din calităţile de panificaţie, dar şi pentru că nu poate fi recoltat. La Dor Mărunt nu am mai putut salva nimic“, a adăugat Ion Ciulinaru.

Producţii foarte slabe


La Ştefan Vodă, producţia la grâu a fost estimată la 6 tone la hectar, însă, în aceste condiţii nu se mai poate recolta nici măcar o tonă. La rapiţă, se vor recolta cel mult o tonă jumătate, faţă de patru tone, media normală la hectar. „Deşi anul acesta aveam estimată o producţie foarte bună la grâu la acest moment aceasta e de 3.100 kilograme de grâu la hectar, iar dacă va continua să plouă şi nu vom putea recolta grâul rămas cu siguranţă că şi producţia la hectar va scădea“, declară Dobre. 


Floarea soarelui şi porumbul în pericol


Deşi este un an foarte greu pentru agricultori, aceştia sperau să recupereze din pagubele suferite la cereale prin producţie mai bună la floarea soarelui şi porumb, înşă din cauza furtunilor şi a grindinei şi aceasta este pe cale să fie distrusă. „Furtuna a făcut ravagii. Grindina a culcat la pământ lanurile de porumb şi floarea soarelui. Dacă continuă aşa vom rămâne şi fără aceste producţii care au mers foarte bine până acum“, povesteşte îngrijorat  directorul DADR.


„Trebuiesc luate măsuri“

La noi în judeţ suprafaţa ocupată cu păduri este de 4,1% faţă de media de 16% pe ţară. De aceea apar şi aceste fenomene metereologice extreme. Directorul DADR consideră necesară reâmpădurirea şi creerea unui microclimat. „Dacă creem un microclimat cu păduri, ferme agricole şi zootehnice şi culturi agricole se pot reduce aceste fenomene meteo extreme cum ar fi grindina şi vijeliile“,  explică  Aurelian Dobre.



Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite