Călăraşi: Prevederile noului Cod al Muncii pentru zilieri

Călăraşi: Prevederile noului Cod al Muncii pentru zilieri

Foto arhivă

Zilierul este persoana fizică care desfăşoară activităţi necalificate, cu caracter ocazional pentru un beneficiar. 

Ştiri pe aceeaşi temă

Beneficiarul de lucrări este obligat să înfiinţeze un registru de evidenţa a zilierilor şi să înregistreze zilnic, în ordinea cronologică toate persoanele cu care are raporturi de muncă. Acest registru va fi achiziţionat de la ITM Călăraşi contra cost.

Durata activităţii unui zilier este de minimum o zi, nu poate depăşi 12 ore pe zi, respectiv 6 ore pentru lucrătorii minori. Menţionăm că nici un zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai mare de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. Beneficiarul stabileşte activităţile, locul executării şi durata acestora. Totodată exercită şi controlul asupra modului de executare a activităţilor.

Obligaţiile angajatorului

Beneficiarul este obligat să înfiinţeze Registru de evidenţă a zilierilor şi să îl prezinte ori de câte ori este solicitat de organele abilitate.  Acesta se va păstra la sediul societăţii şi se va completa înainte de începerea activităţii.

Beneficiarul este obligat să instruiască şi să informeze zilierul înaintea începerii fiecărei activităţi, să plătească suma stabilită între părţi la sfârsitul fiecărei zi de lucru, să asigure pe propria cheltuială, echipament de lucru şi protecţie, să înainteze până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, către ITM un extras al Registrului de evidenţă a zilierilor.

Zilierul trebuie să ştie că munca de zilier nu constituie vechime în muncă, prin urmare nu se achită contribuţia la sănătate, pensii şi şomaj. Plata minimă pe ora de lucru a unu zilier este de minim 2 lei/oră şi maxim 10 lei/oră.

Domeniile în care se pot presta activiţăţi ocazionale sunt:

-    agricultura:
-    vânătoare pescuit;
-    silvicultură, exclisiv exploatări forestiere; piscicultură şi acvacultură;
-    pomicultură şi viticultură;
-     apicultură;
-    Zootehnie;
-    Spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, publicitate, activităţi cu caracter cultural;
-     Manipulări de mărfuri;
-    Activităţi de întreţinere şi curăţenie.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările