Călăraşi: Pelicani şi lebede negre, noii locatari de la ZOO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grădina Zoologică are noi locatari care s-au acomodat de minune în noua casă. Cei cinci pelicani şi o pereche de lebede negre, aduse de la Bucureşti, fac deliciul vizitatorilor.

Cristian Tatatuva, directorul Zoo Călăraşi doreşte să aducă în peisajul grădinii o mică parte din Delta Dunării. „Urmează să punem la punct un adăpost pe lacul mare, unde vom crea o microdeltă pentru ca păsările să aibă condiţii excelente de viaţă, să se simtă în largul lor“ a declarat Cristian Tatavura.

Păsările au fost aduse de la Grădina Zoologică din Capitală şi au avut nevoie de câteva zile de acomodare. Au fost ţinute sub supraveghere, iar specialiştii le-au urmărit comportamentul, dar şi obiceiurile pentru a şti exact cum trebuie să se lucreze cu ele. Pentru a diversifica numărul speciilor de păsări existente în grădina din oraşul de pe malul Borcei, Cristian Tatavura a apelat la colegii din Bucureşti.

Schimb de specii

Păsările au fost obţinute gratis, graţie unei îndelungate relaţii de colaborare dintre cele două instituţii.„De mai mulţi ani lucrăm cu Grădina din Bucureşti, realizăm un schimb util de păsări sau animale, pentru că lipsa banilor ne-a determinat să găsim tot felul de soluţii pentru a atrage vizitatori“, a mai spus Cristian Tatavura.

Provizii de peşte

Pentru fiecare pelican comun, conducerea Zoo trebuie să asigure zilnic o raţie de 1,5 kilograme de peşte pentru o masă. Ca să nu rămână cumva fără provizii, Cristian Tatavura a apelat la diverse persoane pentru a face rost de hrana necesară pelicanilor. “ Am adus peşte de la Bucureşti, dar mai avem nevoie aşa că voi contacta diverse firme din oraş pentru a ne furniza marfă“, a precizat Tatavura.

Identificare prin microcip

Pelicanii aduşi la Călăraşi  au implantate microcipuri pentru a putea fi identificaţi. Specialiştii trebuie să ştie cine sunt, de unde provin, prin ce grădini zoologice din România au trecut, în eventualitatea în care, la maturitate, vor ajunge în străinătate. De asemenea, cele două perechi de pelicani au certificate de origine, iar îngrijirea lor zilnică presupune şi tratamente pentru a nu fi expuşi bolilor.

Monumente ale naturii

Pelicanii comuni, aceste pasări arhaice, rămase din era terţiară, şi-au diminuat mult efectivele în ultimele decenii. Locurile lor de cuibărit s-au redus treptat, iar pelicanii au dispărut cu desăvârşire din vestul şi centrul Europei. Din păcate, aceste monumente ale naturii sunt, chiar şi în condiţiile existenţei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, supuse unor presiuni de către factorul uman. În prezent, pe teritoriul Deltei cuibăresc peste 2.500 de perechi de pelicani comuni şi aproximativ 100 de perechi de pelicani creţi.  Aici se găseşte cea mai mare populaţie de pelicani comuni din Europa.

Pasăre oficială în Australia

Cele două lebede negre care au ajuns la Călăraşi sunt încă pui. Penajul lor nu a devenit negru, este de culoare gri, însă, pe măsură ce se maturizează, vor căpăta culoare închisă. Lebăda neagră creşte cu precădere în SE şi SV Australiei ,în Tazmania şi în Noua Zeelandă, unde a fost reintrodusă de curând. Ea este protejată de legile din Australia, devenind practic pasărea oficială a acestei ţări. Lebedele negre au fost descoperite în anul 1697 de către Willem de Vlamingh. În prezent în Australia se găsesc 500.000 de exemplare.

Vin bulgarii

În ultima perioadă, tot mai mulţi vizitatori au trecut pragul Grădinii Zoologice din Călăraşi. „Vin persoane din Ialomiţa, Constanţa şi chiar din Bulgaria. Nu putem decât să ne bucurăm de acest aflux de turişti şi dorim să îmbunătăţim şi mai mult imaginea instituţiei. Ar fi şi păcat ca lumea să nu vină să ne viziteze. Avem specii variate şi interesante: pornind de la cel mai în vârstă hipopotam din România şi până la celebrii urşi care au aparţinut dictatorului Nicolae Ceauşescu. De la Silistra avem semnale că oamenii doresc să vină să ne vadă şi chiar se organizează excursii în acest sens. Nu doar copiii sunt interesaţi, ci şi adulţii“, a precizat Cristian Tatavura.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite