FOTO Construcţie bizantină din judeţul Călăraşi, în paragină. Biserica din satul Frunzăneşti a fost lăsată pradă degradării

FOTO Construcţie bizantină din judeţul 
Călăraşi, în paragină. Biserica din satul Frunzăneşti a fost lăsată pradă degradării

Biserica Sfântul Andrei, un obiectiv turistic neexploatat

Unul dintre cele mai importante monumente istorice din judeţul Călăraşi a ajuns o ruină. Din cauza lipsei de fonduri, dar şi a nepăsării autorităţilor, biserica de pe moşia Gerassy din satul Fundeni-Frunzăneşti, obiectiv turistic neexploatat, a fost lăsat în paragină.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Biserica “Sfântul Andrei” este situată în nordul satului Fundeni, aproape de limita cu judeţul Ilfov. Frunzăneşti este fosta denumire a satului Fundeni. Istoria localităţii Fundeni pe meleagurile româneşti este legată de existenţa unor mari boieri. În aprilie 1733, se pare că, comisul Mihai Cioranu şi-a ridicat curtea boierească pe malul lacului Fundeni. Legenda spune că acesta venea la moşie să vâneze în aceste ţinuturi, presărate cu lacuri, străjuite de stufăriş, care continuau cu pădure, legată de codrul Vlăsiei.

Hotarul moşiei comisului Cioranu era vecin la miazăzi cu moşia boierilor Radu Dudescu, logofăt şi fiul său, spatarul Constantin Dudescu, alţi mari boieri de viţă veche românească. Ei au ridicat încă din 1732 actuala biserică de la Frunzăneşti.

Donată statului

Comuna Fundeni de astăzi se întinde pe ambele moşii (Cioranu şi Dudeşti). După Mihail Cioranu, urmaşii lui au stăpânit moşia de la Fundeni până în 1840, când a devenit proprietatea lui N. Gherassy. Moşierul I.J. Gherassy a contractat la Paris datorii şi, neputând să le achite, a fost silit să cedeze moşia avocatului Dumitru Mavrodin.
Moşia Frunzăneşti, dupa ce s-au stins din viaţă Dudeştii, a trecut în proprietatea boierului N. Amira, care nu a avut moştenitori şi a donat-o statului.

Monument arhitectural religios

În timpul lui N. Amira, biserica din Frunzăneşti, monument architectural religios, specific primei jumătăţi a secolului al XVIII-lea, construcţie în stil bizantin, cu pictură tempera, a fost restaurată în urmă cu foarte mulţi ani. Deşi se afla înscrisă pe lista monumentelor istorice, lăcaşul de cult piere încet-încet. Pentru că nu sunt fonduri, autorităţile nu îi pot reda strălucirea de odinioară.
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Gara Slobozia, monument istoric lăsat în paragină

Parcul librarului Ioanid, în paragină

FOTO şi VIDEO Monumentele istorice din Dolj zac în ruină şi anonimat. Majoritatea acestor bijuterii arhitectonice au căzut pradă localnicilor

Interior superb, lăsat pradă degradării Foto:arhivadegeografie.worpress.com

Imagini din aceeasi galerie
  • Interior superb, lăsat pradă degradării Foto:arhivadegeografie.worpress.com
  • O parte din structura lăcaşului s-a prăbuşit Foto:arhivadegeografie.wordpress.com
  • Biserica, la un pas de prăbuşire Foto:arhivadegeografie.woedpress.com
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările