Călăraşi: La Fantome, zona care este bântuită de sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De peste 20 de ani, zeci de familii locuiesc într-un cartier din centrul municipiului Călăraşi, unde apa, canalizarea, căldura sau curentul electric sunt un lux de neconceput. „Vulturul“, „Jurassic Park“ sau „La Fantome“ sunt trei dintre denumirile cartierului în care se afla blocurile N6, N7 si N8.

O zona în care familiile traiesc la limita subzistentei, rupte de civilizatie.

De mai bine de doua decenii, peste 70 de persoane, din care peste 40 de copii, locuiesc în conditii greu de imaginat. Mirosul de fecale si urina te întâmpina de la primul colt de strada. Scara blocului nu mai are de mult timp usa la intrare, iar lacasurile destinate feresterelor sunt acoperite cu cearceafuri, paturi, polietilena sau alte materiale textile. Peretii sunt în stare avansata de degradare, nu din cauza trecerii timpului, ci pentru ca umezeala este constanta.

Cu satelitul în geam

Situate în zona centrala a orasului, cartier cunoscut si sub numele de Vulturul, Jurassic Park sau la Fantome, blocurile N6, N7, N8 prezinta interes doar din patru în patru ani, atunci când au loc alegeri. Ultimele doua imobile  au fost îmbunatatite treptat de catre proprietarii si de chiriasii care locuiesc în ele. La blocul N6 nu mai exista utilitati de ani de zile: apa potabila nu se furnizeaza, iar apa menajera si canalizarea se evacueaza în interior, pe pereti, de la etajul patru pâna la parter, pentru ca tevile sunt sparte. Umezeala, duhoarea insuportabila fac demult parte din viata celor care locuiesc în „Jurassic Park“. Doar energia electrica este, probabil, la liber. Asa se explica numarul mare de antene de satelit care împânzesc peretii exteriori.

„Nimeni nu ne-a ajutat!“

Ioana Ciobanu (59 de ani) traieste de 22 de ani în focarul de infectie de la N6, alaturi de copiii si nepotii sai. „Pe la noi au trecut mai toti candidatii la Primarie, dar în final, nimeni nu ne-a ajutat cu nimic“, spune femeia cu amaraciune în glas. Ea si familia sa au ocupat încaperile de la parterul blocului-fantoma. Namutu Nai si concubina sa, Izmail Burghil, sunt locatari în blocul N6 de mai bine de 20 de ani. „Am patru copii, iar un al cincilea e pe drum. De ani de zile nu aveam apa potabila, canalizare, caldura sau energie electrica. Traim din ajutorul social.


Zilele trecute, autoritatile au venit sa amenajeze spatii pentru flori în fata blocului vecin. Mai bine veneau sa repare conductele de canalizare, ca sa scapam si noi de mirosul asta îngrozitor. Noi caram apa cu galeata din blocurile din vecinatate“, spune Namutu.

Planuri pentru demolare

„La N6 nu exista nicio persoana cu contract de închiriere. Acolo sunt opt proprietari care au cumparat, în perioada anilor 1991 - 1998. Primaria Calarasi monitorizeaza situatia si a prevazut chiar si bani pentru demolarea blocului, însa acest lucru nu este posibil pâna nu se rezolva problemele de natura juridica ale acestor proprietari“, a declarat Gheorghe Ciocârlan, directorul Serviciului Public Centrale Termice si Spatiu Locativ . 

Din 2004 si pâna în 2009, membrii comisiei de evaluare care functioneaza la nivelul Consiliului Local au constatat ca persoanele care locuiesc la N6 nu au mutatie, iar de la un an la altul apar alte figuri, alte nume. „Ca sa demoleze acest focar, Primaria trebuie, mai întâi, sa rezolve situatia celor care locuiesc clandestin sau ilegal“, a mai adaugat directorul.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite