Călăraşi: Prima expoziţie de bijuterii hand-made a tinerilor cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clubul „Bizzare” a găzduit, aseară, prima expoziţie de bijuterii hand-made realizată de membrii filialei Călăraşi a Asociaţiei de Sprijin a Copiilor Handicapaţi Fizic din România, sub îndrumarea voluntarilor Asociaţiei Tinerilor Europeni Călăraşi 2007.

 "Bijuteriile realizate de tinerii cu dizabilităţi sunt confecţionate din materiale uşoare, precum fimo şi i-clay (lut) care se pot modela foarte uşor şi se pot usca la temperatura cuptorului de aragaz “, a declarat Florin Rădulescu, voluntar al Asociaţia Tinerilor Europeni Călăraşi 2007, sub îndrumarea căruia au lucrat tinerii. Lucrate manual, bijuteriile sunt unicate, iar preţul lor este accesibil oricăror buzunare şi pretenţii. Asociaţia de Sprijin a Copiilor Handicapaţi Fizic din România, Asociaţia Tinerilor Europeni Călăraşi 2007, cu sprijinul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Călăraşi au organizat, ieri seară(24 iunie 2010), prima expoziţie  de bijuterii hand-made, realizată de 8 tineri cu dizabilităţi din Călăraşi.

Dezvoltare de abilităţi

Proiectul iniţiat de Asociaţia de Sprijin a Copiilor Handicapaţi Fizic din România, filiala Călăraşi şi Asociaţia Tinerilor Europeni Călăraşi 2007 îşi propune educarea prin artă a persoanelor şi tinerilor cu dizabilităţi pentru dezvoltarea abilităţilor lor, dar şi în scopul socializării acestora. Este binecunoscut faptul că de foarte multe ori copiii, tinerii şi persoanele cu dizabilităţi sunt marginalizate de către societate. Elena Tulpan, preşedintele filialei Călăraşi a Asociaţiei de Sprijin a Copiilor Handicapaţi Fizic din România, unul organizatorii evenimentului  este convinsă că bijuteriile confecţionate de tinerii cu dizabilităţi  vor suscita interesul participanţilor la expoziţie.

Stagii de pregătire peste hotare

Învătătoarea Cecilia Stoian, preşedintele Asociaţia Tinerilor Europeni Călăraşi 2007, în fapt, iniţiatoarea acestui proiectul asigură partea de soft, adică prin intermediul asociaţiei se acordă asistenţa, coordonarea şi lucrul efectiv cu tinerii cu dizabilităţii  fizice şi psihice, dar şi o bună parte din materialele necesare confecţionării bijuteriilor hand-made. Graţie acesteia şi a unei finanţari externe pe care asociaţia a primit-o, 4 tineri cu dizabilităţi fizice şi psihice, părinţii si însoţitorii lor au participat, în perioada 2008 – 2010, la patru stagii de pregătire în Polonia, Belgia şi Italia. Aici au făcut un util schimb de experienţă, participând la ateliere de artă: teatru, muzică, ceramică, decupaj şi pictură. „Ceea ce facem noi este un fel de terapie prin artă pentru tinerii cu dizabilităţi  fizice şi psihice. Aceste instruri au rolul de a realiza implicarea lor în activităţi care să îi ajute socializeze şi de a face cunoscut comunităţii faptul că şi ei sunt oameni sau tineri normali, ca şi noi“, a declarat Cecilia Stoian .

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite