Călăraşi: Cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre. Evadare în paradisul de pe insula Păcuiul lui Soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lumea fascinantă de la Dunăre Foto:Adevărul
Lumea fascinantă de la Dunăre Foto:Adevărul

Pescarii înrăiţi se pot relaxa, în judeţul Călăraşi, pe malul Dunării, în zone cu farmec aparte şi peisaj de vis, unde au ocazia să le pice în undiţă peşti de până la 10 kilograme bucata. Păcuiul lui Soare e un loc rupt de civilizaţie, cu privelişte mirifică şi cu o linişte asurzitoare şi se numără printre cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre.

Păcuiul lui Soare, dar şi malul românesc al Dunării, la graniţa cu Bulgaria, sunt cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre, din judeţul Călăraşi. Un pescar care se respectă trebuie să aibă echipamente şi dotări de aproximativ 5.000 de euro. Unuia profesionist nu-i sunt suficienţi însă 30.000, spune Viorel Cristea, pescar de când se ştie. Cei care nu au barcă pot apela la firme specializate care asigură transport pe Dunăre, cazare, masă, totul pornind de la 100 de euro pe zi.

Cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre: Se prinde peşte şi la frontiera cu Bulgaria

Zonele bune pentru stat cu undiţa în baltă sunt la 10-15 kilometri în aval şi în amonte de Dunăre-braţul Răul, zona de la cetatea Păcuiul lui Soare, unde sunt ape foarte adânci, şi la kilometrii 350-380, în zona de frontieră cu Bulgaria, un loc excepţional de pescuit, evitat de braconieri.

Insula Păcuiul lui Soare, de lângă Ostrov

„Aici se pot prinde mai multe specii de peşte. Este vorba despre şalău, somn, crap, caras şi plătică, de regulă, cu greutatea cuprinsă între 5 şi 10 kilograme fiecare. Consider că un pescar profesionist trebuie să se respecte la toate capitolele: începând cu barca şi terminând cu momeli, undiţe, cârlige şi echipament de protecţie“, spune Viorel Cristea care se mândreşte că a moştenit această pasiune de la tatăl său, unul dintre cei mai buni pescari din oraş.

„Toată lumea îl poreclise „Pescăruşul“ pentru că stătea numai pe baltă. Aşa îmi spun şi mie acum. Am crescut, practic, printre bărci, undiţe, momeli şi mult peşte. Petreceam ore în şir pe malul apei. Este o senzaţie extraordinară. Eşti singur în faţa naturii mirifice, iar spectacolul pe care ţi-l oferă este unic“, spune pescarul.

Echipamente costisitoare

Cu aproximativ 5.000 de euro poţi să ajungi pescar, cu condiţia să-ţi placă să stai cu undiţa în baltă. Cu o barcă ce costă în jur de 3.000-4.000 de euro şi cu echipamente şi accesorii de încă o mie de euro orice persoană este considerată pescar şi pregătită să plece în cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre. „În general, pescuitul este o pasiune foarte ieftină sau extrem de costisitoare. Poţi să ai un echipament suficient care să coste 100 de lei sau să nu-ţi ajungă 30.000 de euro. Depinde cât de puternic este microbul care te-a prins“, a precizat Cristea.

Păcuiul lui Soare

Cele mai mari capturi ale sale au fost un somn de 42 de kilograme şi un crap de 18 kilograme. Ca orice pescar care se respectă, Cristea este şi un bun bucătar. Pe malul apei se pregătesc cele mai delicioase reţete cu peşte, o mâncare senzaţională, dacă e pregătită "ca la carte". „Cel mai bun  borş e cu apă din Dunăre şi cu foarte mult peşte din specii diferite”, e de părere pescarul.

Atracţia judeţului Călăraşi

Ruinele cetăţii de la Păcuiul lui Soare au devenit atracţiile judeţului Călăraşi şi se numără printre cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre. Al doilea sit ca mărime din ţară, după Sarmizegetusa, cetatea bizantină de pe insula Păcuiul lui Soare se afundă, din păcate, în apele nemiloase ale Dunării.

E un loc rupt de civilizaţie. Ca să ajungi acolo trebuie să pleci dis-de-dimineaţă din Călăraşi spre Ostrov, în apropiere de Silistra, la graniţa cu Bulgaria. Până la Păcuiul lui Soare faci mai bine de o oră. Înainte de a ajunge aici, în apropierea localităţii Ostrov, găseşti mănăstirea Dervent. Un drum de ţară, care porneşte din spatele lăcaşului de cult, te duce direct către Dunăre. Acolo găseşti mereu barcagii dispuşi să te ducă pe insulă. Drumul nu durează mai mult de cinci minute, iar peisajul e splendid. O altă variant o reprezintă închirierea unei bărci. De la Complexul Albatros Podul 4, amplasat pe DN3, la aproximativ 4 kilometri de municipiul Călăraşi, puteţi plăti pentru o ambarcaţiune 500 de lei pe zi.  

Al doilea sit ca mărime din ţară

Deşi peisajul este fascinant, cu o biodiversitate excepţională şi un patrimoniu cultural deosebit, Dunărea nu iartă nimic. Conform arheologilor, acesta este al doilea sit ca mărime şi potenţialul arheologic din ţară. Acest loc reprezintă, după Ulpia Traiana Sarmisegetuza, cel mai important aşezământ din secolul IX, ca mărime şi importanţă arheologică.

calarasi pacui

Arheologii consideră că reconstituirea unei părţi din cetate necesită o muncă titanică, iar sumele ce ar trebui alocate ar bloca celelalte şantiere arheologice din ţară pentru cel puţin trei ani. Oana Damian, arheolog la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi, responsabil de zona Păcuiul lui Soare, nu crede că se poate salva ceva din cetate, mai ales că mare parte din aceasta se află de sute de ani sub apele Dunării.

Mehedinţi: Cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre. Patria somnilor este în Cazanele Mari

Vă recomandăm şi:

FOTO Spectacolul naturii la Dunăre. Ce specii rare de păsări ascund ostroavele

FOTO Cea mai frumoasă insulă protejată de la Dunăre. Pisica, un colţ de rai

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite