Călăraşi: Caniculă până duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile ridicate de până la 35 de grade Celsius, care se anunţă pentru azi la Călăraşi, i-au determinat pe medici să avertizeze populaţia asupra riscului la care se expune, circulând la ore nepotrivite.

Călăraşiul se transformă în următoarele trei zile într-un cuptor uriaş din care oamenii n-au nicio şansă să scape. Temperaturile de foc, prognozate până duminică, vor atinge 35 de grade Celsius, la umbră.  Cetăţenii sunt avertizaţi de medici să nu iasă din case, în intervalul 11,00-18,00, decât dacă este foarte importantă deplasarea. Serviciul de Primiri Urgenţe(UPU) din cadrul Spitalului Judeţean este pregătit să acorde îngrijiri tuturor celor care vor avea probleme din cauza căldurii.

„Momentan nu au existat cazuri de leşin ori complicaţii la bolnavii cronici, însă nu putem şti ce ne aşteaptă. Suntem pregătiţi să facem faţă situaţiei. Avem soluţii perfuzabile, paturi libere pentru eventuale internări şi o temperatură plăcută în saloane. Cardiacii sunt cei mai expuşi în aceste zile, de aceea sunt rugaţi să respecte tratamentele pe care le au”, a declarat Mihai Brătuşcu, asistent la UPU.

Interzis consumul de alcool

În vederea prevenirii incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi, medicii avertizează cetăţenii, în cazul în care ies pe stradă să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise şi să se hidrateze consumând cel puţin 2 litri de apă. „Nu consumaţi alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Este indicat să se consume fructe şi legume proaspete: pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii pentru că acestea conţin o mare cantitate de apă, iar o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă”, a declarat dr. Camelia Truică, medic primar epidemiolog.

Bolnavii cronici, în pericol

În locuinţe poate fi limitată creşterea temperaturii prin ţinerea ferestrelor închise în perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă. Este indicat ca ferestrele să fie deschise seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer. Pentru copii şi sugari, medicii recomandă consumul de apă plată, ceai slab îndulcit şi fructe proaspete. Persoanele vârstnice şi cele cu afecţiuni cronice vor evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoara din materiale vegetale, precum şi pălărie pe cap. Persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sunt obligate să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente, deoarece sunt foarte expuse pericolului în perioadele cu temperaturi extreme.

Controale la firme

Căldurile extreme care se anunţă i-au pus pe jar şi pe specialiştii de la Inspecţia Muncii. Aceştia avertizează toţi angajatorii să respecte OUG nr.99/2000 privind ameliorarea condiţiilor de muncă atunci când afară, două zile consecutiv, temperaturile depăşesc 37 de grade Celsius. În caz contrar, sunt pasibili de amenzi cuprinse în 1.500 şi 2.500 lei, iar în aceste zile inspectorii anunţă controale de amploare. Patronii sunt sfătuiţi să asigure câte 2- 4 litri de apă minerală de persoană, să aibă cabine de duş în clădirile unde se desfăşoară activitatea şi să reducă timpul de lucru.  

Noaptea, minime de 15 grade Celsius

Nici prognozele specialiştilor nu sunt optimiste. Centrul Meteorologic Regional Constanţa a anunţat temperaturi de 35 grade Celsius, cu minime noaptea de 15  grade Celsius. „Deşi de luni intervine o uşoară instabilitate , temperaturile nu vor scădea semnificativ”, a spus Mariana Frăţilă, meteorolog de serviciu.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite