Călăraşi: O biserică din lemn de 200 de ani, în cartierul 2 Moldoveni FOTO

Monumentul istoric care va fi salvat urmează să fie adus din cătunul Sălciva, restaurarea picturii putând să dureze până la patru ani. O biserică din lemn, din cătunul Sălciva, judeţul Hunedoara, construită în 1799, va fi strămutată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comisia Naţională a Monumentelor Istorice urmează să avizeze în scurt timp toată documentaţia pentru dezasamblarea, transportul şi restaurarea lăcaşului de cult.

Aflată pe lista monumentelor istorice, categoria 1, în biserică nu se mai oficiază slujbe din anul 1997, deoarece cei 73 de oameni care locuiesc în cătunul Sălciva au pus mână de la mână şi au construit o biserică din zid în vecinătatea celei din lemn.„ Restaurarea bisericii din lemn implica sume enorme. Enoriaşii au construit o biserică din zid, după ce au recondiţionat materiale de la mai multe grajduri ale unui fost CAP. Restaurarea monumentului istoric, aflat în stare de degradare depăşea cu mult posibilităţile financiare ale comunităţii“, a declarat preotul Paul Tudorache, în parohia căruia va fi adusă biserica.

Enoriaşii din Bocşa refuză să mai intre duminică în biserică

Şansă unică

Ridicarea unei biserici noi în cartierul 2 Moldoveni ar fi costat 120.000 de euro, însă fondurile insuficiente au făcut ca până în acest moment să fie realizată doar fundaţia. În primăvara acestui an s-a ivit însă ocazia de a salva o biserică. „Restaurarea unei biserici cu o istorie de 200 de ani este costisitoare, am putea să ajungem cu lucrarea în jurul a 150.000 de euro, dar avem şansa unica de a crea o adevărată bijuterie pentru oraş.


Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: