Călăraşi: Anca Botoi va publica o carte scrisă cu piciorul/Ea trăieşte într-un scaun cu rotile VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi este condamnată să trăiască într-un scaun cu rotile, Anca Maria Botoi uimeşte prin curajul şi forţa cu care îşi înfruntă propriul destin. La 28 de ani, tânăra îşi vede visul cu ochii. Va publica o carte pe care a scris-o cu piciorul stâng.

Faptul că s-a născut cu tetrapareză spastică piramidală care a ţintuit-o într-un scaun cu rotile n-o împiedică să facă lucruri extrordinare. „Îmi doresc foarte mult ca toţi oamenii să cunoască povestea mea“, ne spune, greoi, Anca. Tânăra face eforturi pentru a se exprima, însă la fiecare gest sau cuvânt o caută din ochi pe Maria.

Vezi aici un mini interviu cu Anca

„Suntem ca două surori. De 10 ani suntem împreună clipă de clipă“, precizează tânăra care o îngrijeşte în fiecare zi. Maria este asistent personal şi se preocupă de tot pentru ca Ancăi să-i fie bine. „I-a fost greu să scrie, dar a avut ambiţie şi a reuşit. Multe zile de chin şi nopţi nedormite pentru această carte. A fost un pariu al ei cu propria persoană“, ne sopteşte Maria, cu lacrimi în ochi.

Depăşirea limitelor

Şi mama tinerei, Mariana Vişan a fost foarte suprinsă de acest test. „ A vrut să se simtă utilă. Multe persoane cu deficienţe trăiesc un complex. Eu greu pentru cineva normal să scrie peste o sută de pagini, darămite pentru ea. Foarte greu a fost şi pentru mine când am citit. Am descoperit întâmplări de care nu ştiam, sentimente de amărăciune, confuzie şi nelinişte“, ne-a declarat Mariana Vişan.

Femeia ne spune că fiica ei doreşte să demonstreze prin această carte că oamenii cu probleme îşi pot depăşi limitele. „Am vrea să nu mai fie consideraţi cerşetori. Nu cer nimic. Poate au mai multă nevoie de afecţiune decât altcineva. Vor să fie trataţi normal şi să nu-i mai arate nimeni cu degetul“, încheie Mariana Vişan.

Speranţe

Pentru că nu îşi poate folosi decât piciorul stâng, Anca a învaţat să scrie la calculator. Tânăra nu vorbeşte normal, nu se poate hrăni singură şi nu poate să îşi folosească mâinile şi picioarele. Deşi stă în căruciorul cu rotile pentru că boala care o chinuie încă de la naştere este îngrozitoare, Anca este o persoană lucidă, obiectivă şi cu simţul umorului.

Are cinci intervenţii chirugicale: două la şold şi trei alungiri de tendoane la picioare, toate eşuate, însă trece repede peste acest calvar şi încearcă să-ţi atragă atenţie spre alt subiect. „Le-am depăşit pe toate. Important e să gândeşti pozitiv şi să speri că ziua de mâine va fi mai bună“, spune, emoţionată, tânăra.

Lansarea, peste o lună

Toate aceaste suferinţe au fost suprinse într-o carte de peste o sută de pagini ce va apărea pe piaţă peste o lună în care Anca povesteşte cu lux de amănunte prin ce a trecut. Primul capitol este dedicat părinţilor săi. Nunta, cel mai important eveniment din viaţa unor tineri. 26 septembrie 1981. La un an, venea pe lume Anca.

De atunci a început calvarul. Copilăria este marcată profund de bunica sa, Tudoriţa, care i-a fost alături în cele mai grele momente. Boala şi durerile care chinuiau fetiţa nou-născută au încrâncenat-o pe bunică să-i ofere şi mai multă îngrijire pentru a se însănătoşi.



Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite