Călăraşi: Ştefan Niţu, regizorul care aduce tinerii la teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionat de arta teatrală de mai bine de două decenii, Ştefan Niţu a ajuns o figură emblematică a oraşului. A reuşit să-i determine pe tineri să vină la teatru.

Deşi nu a urmat studii de specialitate în domeniul regiei, Ştefan Niţu face această meserie cu mare pasiune, iar proiectele pe care le realizează îi dau satisfacţii nemăsurate. „Trei dintre elevii cu care am lucrat au ales să devină actori. Bogdan Iacob a absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti I.L.Caragiale, iar acum este masterand, iar Cristi Dionise este student în anul al-II-lea la Universitatea Spiru Haret. Simona Grumezea a ajuns atât de mult să-şi dorească să facă teatru, după ce am lucrat împreună, încât a dat admitere la toate facultăţile de teatru din Bucureşti.

Este normal să mă bucure succesele lor, pentru că am contribuit şi eu puţin la ele“, spune mândru Ştefan Niţu. Încadrat în postul de referent de specialitate la Centrul Cultural Judeţean Călăraşi, un post cu sarcini limitate, Ştefan Niţu este omul bun la toate. Pune piese în scenă, repetă cu elevii-actori, realizează costume şi chiar  recondiţionează decoruri.

Referent cu sarcini limitate

Face tot ce poate, cu bani foarte puţini, pentru a-şi duce visul până la capăt. Absolvent al Facultăţii de Psihologie, nici nu mai ştie cum a prins „microbul“ teatrului. „Am început să descopăr teatrul în anii ’80 la fostul Club al Tineretului. Am început să citesc, să descopăr ce-nseamnă teatrul, mai întâi ca spectator. Este o mare diferenţă între teatrul ca gen literar şi teatrul văzut de spectator. Piesa pusă în scenă reprezintă creaţia exclusivă a regizorului“, a precizat Niţu.

Prieten cu Olga Tudorache

Ştefan Niţu recunoaşte cu mândrie că de-a lungul carierei a avut marea şansă de a cunoaşte o serie de personalităţi. Olga Tudorache, Maia Morgenstern, Marius Bodochi sunt doar câţiva dintre prietenii săi. „I-am cunoscut pe aceşti mari actori ca spectator. I-am adus pe scenă la Călăraşi pentru publicul din acest oraş şi am devenit, în timp, buni prieteni“, afirmă Ştefan Niţu. În perioada 1988-1989, la Şcoala de Artă a lucrat cu regretata regizoare Olimpia Arghir. După 1990, a câştigat experienţă în postul de regizor secund, alături de Liudmila Szekely-Anton, unul dintre profesioniştii teatrului românesc.

Un pariu câştigat

În 2003 a început proiectul „Trepte spre...“, care-şi propunea să atragă tinerii la spectacolele de teatru. Este un proiect important în care a pus multă pasiune, deşi împrejurările nu-i sunt tocmai favorabile pentru a-şi desfăşura activitatea. Consiliul Judeţean Călăraşi a alocat prea puţini bani. „Recondiţionăm costume şi decoruri vechi, mai cerem uneori ajutorul şi unor oameni cu suflet, dar tot reuşim să ne ducem visul până la capăt. În proiectul «Trepte către...» mi-am propus iniţial să educ liceeni,  să le pun bazele unor informaţii privind comunicarea“, a mărturisit regizorul Ştefan Niţu.


Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite