Bunele maniere la restaurant: Cine intră primul în local. Ce este interzis unei doamne să facă şi cine achită consumaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a evita gafele, atunci când intrăm într-un restaurant trebuie să ţinem cont de câteva reguli. Este important să ştim de ce un bărbat trebuie să intre primul în local, de ce nu este permis ca o doamnă să discute cu chelnerul, dar şi cum ne adaptăm ţinuta.

Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare.

Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional.

În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu (licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.

Ce reguli trebuie să respectăm:

  1. Ţinuta trebuie adaptată la pretenţiile restaurantului, dar e bine să ţinem cont şi de ocazia cu care am fost invitaţi, precum şi de modul în care se vor îmbrăca ceilalţi comeseni. Doamnele se pot sfătui în prealabil. Vor evita astfel să semene cu două gemene îmbrăcate identic din coincidenţă.

2. O ţinută excentrică poate fi nepotrivită cu ambianţa localului. O doamnă cu umerii goi, pierdută în nişte uriaşe saloane de marmură insuficient încălzite, îţi poate provoca cel mult milă, nu admiraţie.

3. Cea mai potrivită îmbrăcăminte pentru restaurante rămâne cea elegantă, de oraş. Nu te duci în trening la "Athenée Palace" chiar dacă ai buzunarele doldora de bani.

4. Nici situaţia contrară nu este admisă: să te îmbraci elegant pentru a intra să mănânci într-un local foarte ieftin.

5. Să nu facem notă discordantă, ştergând scaunele cu batista şi tacâmurile cu şerveţelul, cerând cu voce tare să ni se schimbe faţa de masă. Purtându-ne astfel, chiar îmbrăcaţi ultraelegant, dovedim că noi suntem cei prost crescuţi, şi nu persoanele în salopetă şi şapcă pe cap între care ne aflăm întâmplător.

Ce faci când intri

1. Când intrăm într-un restaurant, nu trântim uşa în nasul celui din spatele nostru, ci chiar o ţinem, ca să poată intra şi el. E normal ca acesta să ne mulţumească.

2. Nu se intră în restaurant cu paltonul, cu pălăria pe cap sau cu umbrela în mână, chiar dacă vrei doar să te asiguri că sunt locuri libere. Cu atât mai mult, nu-ţi vei pune hainele pe scaunul de alături.

3. Primul care intră în restaurant este bărbatul, pentru a-şi proteja invitata de privirile curioase ale celor din jur şi pentru a-i cere şefului de sală să-i indice o masă liberă. Uneori, în lipsa acesteia, eşti obligat să te aşezi la o masă deja ocupată. În prealabil, trebuie să ceri permisiunea celor prezenţi şi să aştepţi răspunsul lor.

4. În orice situaţie, doamna este rugată să-şi aleagă locul pe care-l doreşte.

5. Bărbatul trage scaunul pe care urmează să se aşeze invitata şi ocupă locul de vizavi, dacă e liber.

6. Lista de bucate este consultată de fiecare în parte. După ce s-au hotărât ce vor să mănânce şi să bea, domnul este cel care dă comanda.

 7. O doamnă evită să vorbească cu chelnerul, pe tot parcursul mesei.

Bunele maniere la masă

1. Când începem să mâncăm, ne aşezăm confortabil, apropiindu-ne de masă, pentru a nu ne pune şervetul pe genunchi. Îl folosim doar pentru a ne şterge buzele, la nevoie, şi nu-l împăturim frumos la sfârşit.

2. Serviciul la masă intră în atribuţiile chelnerului, care le dă întotdeauna întâietate doamnelor. Dacă, în lipsa acestuia, bărbatul toarnă vin în pahare, nu pune sticla pe masă, ci în frapieră.

3. Masa ia sfârşit numai la dorinţa doamnei care vă însoţeşte. Chemaţi discret chelnerul, pentru a achita nota de plată. Verificaţi-o cu o privire, căci aveţi dreptul să corectaţi greşelile flagrante. Dacă se iveşte o problemă, o rezolvaţi simplu, cerând lămuriri chelnerului. Veţi apela la patron numai dacă este absolut nevoie.

4. La plecare, bărbatul îşi ajută partenera să se ridice, trăgându-i scaunul.

5. La garderobă, prima care se îmbracă este doamna. Garderobiera nu intervine şi nici doamna nu-l ajută pe domn să-şi pună paltonul sau fularul.

Ce face o femeie singură

1. O doamnă nu intră într-un local unde se servesc cu predilecţie băuturi alcoolice. În schimb, îi este permis să intre într-un restaurant de lux. Nu se pune problema când e vorba de o cafenea, o patiserie, un snack-bar. Odată aşezată la masă, va vorbi  numai cu chelnerul, numai acestuia îi va cere să-i cumpere un chibrit sau să-i împrumute o brichetă.

2. Nu va arunca priviri insistente şi curioase prin sală, nu se va pieptăna şi nu-şi va retuşa machiajul la masă. Toate aceste gesturi pot fi făcute inconştient, dar riscă să fie greşit interpretate, şi imprudente, adică doamna riscă să intre în nişte încurcături penibile. Este infinit mai uşor să previi un conflict decât să-l rezolvi, odată declanşat.

3. O doamnă sau două doamne singure într-un restaurant nu-şi vor comanda niciun fel de băuturi tari şi ar fi de dorit să evite chiar şi vinul. Dacă imaginea unui bărbat beat este neplăcută, cea a unei femei ameţite este insuportabilă.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite