Bunele maniere în autobuz. Ce să nu faci în mijloacele de transport în comun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi călătoria cu autobuzul are reguli stricte fOTO Adevărul
Şi călătoria cu autobuzul are reguli stricte fOTO Adevărul

Un comportament civilizat, în care să se ţină cont de elementarele reguli de bună purtare, ar elimina veşnicele discuţii care se poartă în mijloacele de transport în comun.

Există câteva reguli de la care nu trebuie să ne abatem şi care sunt explicate pe larg de Aurelia Marinescu în cartea “Codul bunelor maniere astăzi”. Indiferent de situaţia în care ne aflăm, în autobuz, tramvai, metrou sau troleibuz trebuie să fim politicoşi. Este important să ştim cui trebuie să dăm prioritate la urcaare sau la coborâre, cui să cedăm locul pe scaun şi ce trebuie să facem când discutăm cu cineva.

Reguli care trebuie respectate:

1. În staţie, în general, ar trebui să se stea la rând. Se practică acest lucru în numeroase ţări şi este foarte eficient.

2. La urcare, veţi acorda prioritate doamnelor, persoanelor mai  în vârstă, femeilor cu copii în braţe, infirmilor. Dacă este aglomeraţie, vă veţi pregăti din timp să coborâţi, spunându-le celor din faţa: "Îmi permiteţi?" sau "Coborâţi la prima staţie?", pe un ton civilizat şi fără a vă face loc cu coatele. În nici un caz nu veţi pune mâna pe nimeni. Dacă, din greşeală, aţi lovit pe cineva, trebuie să-i cereţi scuze. La noi în ţară, în mod convenţional, s-astabilit ca urcarea călătorilor să se facă prin uşa din spate, iar coborârea pe la mijloc sau prin faţă. Excepţie de la această regulă fac femeile însărcinate sau cu copii mici în braţe, bătrânii sau infirmii care pot urca şi prin faţă. Aceştia au obligaţia să-i aştepte pe călătorii care doresc să coboare.

3. Dacă toate scaunele sunt ocupate, este obligatoriu să cedam locul bătrânilor, femeilor însărcinate sau cu copii mici, infirmilor sau bolnavilor. Din gentileţe, putem oferi locul şi altor persoane, în general, doamnelor. Dar acest gest de amabilitate nu trebuie înţeles greşit.

Nu bruscăm sau călcăm pe picioare

4. Dacă o doamnă este însoţită de un bărbat, acesta îi va cumpăra biletul şi-i va oferi locul de lângă geam. Dacă nu există decâtun singur loc liber, el va fi oferit doamnei, iar domnul va rămâne lângă ea, în picioare. În niciun caz nu o va părăsi, repezindu-se la un loc liber, când se iveşte ocazia.

5. În mijloacele de transport în comun, ne purtăm cât mai atent cu ceilalţi călători. Aceasta nu înseamnă că avem voie să-i fixăm cu o privire dezaprobatoare sau prea admirativă, să-i bruscăm, călcăm pe picioare, sau incomodăm cu pachetele noastre. Avem grijă ca geanta pe care o purtăm pe umăr să nu-i lovească în cap pe cei care stau jos. Dacă am greşit, este obligatoriu să ne cerem scuze. Tot obligatoriu e ca celălalt să răspundă: „Nu-i nimic, se întâmplă”.

6. În cazul în care stăm de vorbă cu o persoană cunoscută, vom urma aceleaşi reguli după care ne conducem dacă o întâlnim pe stradă. Nu vom discuta peste capetele oamenilor, radicand glasul pentru a fi auziţi. Evident, trebuie să ne abţinem de la orice comentariu neplăcut la adresa celorlalţi călători şi să nu intervenim în discuţiile dintre aceştia. Dar, când asistăm la un furt, vom interveni prompt şi eficient în favoarea păgubaşului. În nici un caz nu trebuie să ridicăm tonul şi să recurgem la un limbaj necivilizat. Vom folosi întotdeauna pronumele personal de politeţe"dumneavoastră" în loc de "mata", "dumneata" sau "tu", chiar dacă ne adresăm unui om mai modest îmbrăcat.

Cartea care a ajuns bestseller

Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare. Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional.

În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu(licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.

Vă recomandăm şi:

Bunele maniere la masă. Ce ai voie să mânânci cu mâna şi ce alimente se taie cu cuţitul. Lista capcanelor de evitat

Codul bunelor maniere în mediul digital: cum trebuie să le urezi la mulţi ani prietenilor şi ce faci când trebuie să îţi anunţi şeful că nu ajungi la birou

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite