Bunătăţi din Bărăgan. Osânzele sau haioase, desertul bunicii care nu lipseşte de pe masa de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pregătirile pentru sărbătorile de iarnă au intrat în linie dreaptă, iar în bucătăriile gospodinele din Bărăgan ies bunătăţi pe bandă. De pe masa de Crăciun, la Călăraşi, nu pot lipsi osânzelele, un desert delicios care se topeşte în gură.



“Deşi nu miros a scorţişoară precum multe din suratele dulci specifice  iernii, au gustul şi frăgezimea fără de care nu există sărbători de iarnă la noi în familie. Pare complicat, dar e atat de frumos să le faci şi după ce ai intrat în horă, ai tot juca!  Şi ai coace, şi-ai tot coace, şi ai sta numai pe lângă cuptor, de dragul lor, al haioaselor, fiindcă şi aşa li se mai spune”, povesteşte Gela Dumitrache, din comuna Unirea, o pasionată de gătit ale cărei reţete de tot felul pot fi descoperite pe blogul culinary cufarulcubucurii.wordpress.com.

Ingrediente:

1 kg făină
600gr. osânză netopită dată prin maşina de tocat
2 ouă

2 linguri de oţet
o cană de apă (250 ml)

image
image

un praf de sare
500 gr rahat sau marmelada pentru umplutură
zahăr farin pentru pudrat

Mod de preparare:

Osânza se frământă bine cu 300 grame de făină. Se împarte  compoziţia obţinută aproximativ în trei părţi egale. Va fi o compoziţie lipicioasă, nu vă speriaţi!

image

Se prepară apoi un aluat din ouă, apă, oţet, sare şi cele 700 gr. de făină rămasă. Coca obţinută trebuie să fie elastică. Aceasta se va bate de masă de multe ori, până va plictisiţi, eu de regulă număr până la 100 de bătăi şi coca devine mult mai elastică faţă de faza iniţială.

image

Se întinde  această coca pe o planşetă mare cu ajutorul merdenelei şi deasupra ei se întinde o parte din cele trei  compoziţii cu osânză. Se împătureşte  aluatul pentru a se forma straturile ce definesc haioasele.

image

Strâns astfel, aluatul se introduce la frigider pentru o jumătate de oră. Se repetă procedura de încă două ori. Apoi se scoate coca pe masa de lucru, se taie câte o bucată mică ce se va întinde pe masa uşor înfăinată în strat de 0,6 cm.

image


Din foaia întinsă se taie dreptunghiuri peste care se aşează într-un capăt, pe lăţime, o bucată de rahat şi se rulează strâns capatul respectiv, eu am tăiat şi  cu forme de fursecuri, pentru diversitate.

image

Se coc la cuptor preîncălzit la 190 de grade până se rumenesc uşor, tava trebuie pregătită cu hârtie de copt.. Se scot cu o paletă din tavă şi se pudrează cu zahăr farin vanilat, poftă bună!
 

image

Vă recomandăm şi:

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de căpşuni. Ingredientele secrete ale unei reţete din Bărăgan, vechi de sute de ani

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de trandafiri. Secretele unei reţete vechi păstrate de o bucătăreasă celebră din Bărăgan

Cum păstrezi roşii la borcan pentru iarnă. Cea mai simplă reţetă de conservă

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite