Biblioteca de poveste de la ţară. Scriitoare: „Nu se cumpără cărţi noi pentru că nu se dau bani pentru asta!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii de la Gălbinaşi, fericiţi când au primit cărţi FOTO Facebook/Fundaţia Melior
Copiii de la Gălbinaşi, fericiţi când au primit cărţi FOTO Facebook/Fundaţia Melior

Bucurie mare pentru copiii de la şcoala din Gălbinaşi, un sat prăfuit din Bărăgan, care acum au o bibliotecă de poveste. 421 de cărţi au fost donate de Fundaţia Melior, coordonată de poeta Ioana Nicolaie, la rugămintea unei eleve geniale a şcolii.

În Bărăgan, cu această ocazie i-a vizitat pe copii şi cel mai premiat scriitor român, Mircea Cărtărescu. 

Bianca Vlad are 13 ani şi este elevă fruntaşă a şcolii, care cu ambiţie şi seriozitate, a reuşit să participe la concursuri şi olimpiade la Geografie, Matematică şi Informatică. Şi-a dat seama însă că în şcoală copiii nu au o blbiotecă adevărată, motiv pentru care s-a decis să le scrie celor de la Fundaţia Melior, cu speranţa că se face va o minune şi pentru satul lor. La scurt timp au aflat vestea cea mare: vor primi cărţi.

”Numele meu este Bianca şi îmi place să citesc. Sunt din comuna Gălbinaşi, judeţul Călăraşi, şi sunt elevă în clasa a şaptea. Cineva mi-a spus că dumneavoastră ajutaţi copiii din şcoli să descopere cărţile. Îmi iubesc şcoala, motiv pentru care am fost încurajată să vă scriu. 

La noi în şcoală există un spaţiu de vreo doi sau trei metri pătraţi, pe a cărui uşă scrie "Bibliotecă" şi "Izolator", loc ce serveşte de asemenea ca depozit de materiale sportive şi, de curând, şi ca birou al psihologului şcolii. Pe rafturile destinate bibliotecii se află îngrămădite volume nu prea atrăgătoare. Unele dintre cărţile şcolii se găsesc în laboratorul de informatică. 

calarasi biblioteca melior de la galbinasi FOTO Faceb/Fundatia Melior

Poeta Ioana Nicolaie, la Gălbinaşi, alături de Bianca Vlad, eleva care a cerut cărţi pentru şcoala în care învaţă FOTO Facebook/Asociaţia Melior

Într-o zi, pe când aveam puţin timp liber, am încercat să fac ordine printre titlurile din laboratorul de TIC. Am găsit acolo câteva cărţi ce nu numai că nu au ce căuta la şcoală, dar nu ar trebui sa fie văzute vreodată de un copil, nici măcar de clasa a opta. Vă scriu acest mesaj cu speranţa că dacă ne veţi aduce cărţi colegii mei vor prefera să citească, nu să "scrolluiască". Acesta este mesajul pe care adolescenta l-a trimis celor care ajută copiii să descopere cărţile, iar răspunsul nu a întârziat să apară.

Fundaţia care face minuni

Prin Fundaţia Melior, poeta Ioana Nicolaie face minuni. Ajunge în cele mai vulnerabile comunităţi şi îi bucură pe copii cu cărţi. La Gălbinaşi a făcut cea de-a 19-a oprire.

"Mulţumim, oameni buni din Zentiva, că ne-aţi donat atâtea cărţi. La Gălbinaşi am dus 421 de cărţi; din ele am daruit 50 copiilor participanţi la atelierul de joacă. Biblioteca Melior 19 a ajuns exact unde trebuia", spune Ioana Nicolaie. Alături de ea a fost şi Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori contemporani.

calarasi biblioteca melior de la galbinasi FOTO Faceb/Fundatia Melior

Ioana Nicolaie a făcut a -19-a oprire la Gălbinaşi. Fundaţia Melior pe care o patronează a donat cărţi mai multor şcoli din localităţi vulnerabile.

 

Compania care a făcut darul posibil

„Cele 321 volume nou-nouţe, cele mai frumoase, toate de pe o listă propusă de Fundaţia Melior, au fost dăruite pentru Biblioteca Melior 19 de angajaţii firmei Zentiva. 50 de cărţi au fost achiziţionate ulterior de către Fundaţia Melior petru atelierul de joacă şi imaginaţie pe care l-au susţinut pentru clasele a doua şi a trei din Gălbinaşi.

calarasi biblioteca melior de la galbinasi FOTO Faceb/Fundatia Melior

Mircea Cărtărescu, cel mai premiat scriitor român, i-a vizitat pe copiii din Gălbinaşi pe 1 iunie, când s-a făcut donaţia de cărţi FOTO Facebook/Fundaţia Melior

De asemenea, donaţia a fost completată şi cu alte volume pe Prin urmare, vor ajunge la Gălbinaşi 421 cărţi superbe care sigur le vor aduce bucurie copiilor şcolii. Valoarea proiectului este de aproximativ 3.700 euro. Nu ne vine să credem că reuşim să facem această donaţie, eram convinşi că Biblioteca Melior 19 va fi posibilă doar în toamnă”, a precizat Ioana Nicolaie.

Fără cărţi citite nu poate exista viitor

Conform unui studiu recent, 6 din 10 şcoli din mediul rural nu au bibliotecă.  „Ce-am găsit noi în teren? Şcoli în care copiii nu au acces la nicio carte, nu există bibliotecă, nici măcar un raft cu nişte titluri recente (multe). Şcoli în care copiii au o cămăruţă străveche pe care scrie Bibliotecă, în care fondul de carte e de zeci de ani; nu se cumpără cărţi noi pentru că nu se dau bani pentru asta; nu există bibliotecară; copiii nu au ce să împrumute din acest loc; (cele mai multe).

calarasi biblioteca melior de la galbinasi FOTO Faceb/Fundatia Melior

Copiii din Gălbinaşi, bucuroşi că au primit cărţi FOTO Facebook/Fundaţia Melior

Şcoli în care există bibliotecă, bibliotecară, digitalizare, spaţiul e atrăgător, copiii au pernuţe pe care să stea, se pot ţine şi ore, există interes şi directorii sunt implicaţi; (foarte puţine. Desigur, nici în acest caz fericit nu sunt fonduri suficiente pentru carte nouă.)

Concluzie: cei mai mulţi copii din România nu au acces la cărţi în şcoală, iar acasă nu au nici măcar o carte a lor. Foarte mulţi copii din România traversează întreg ciclul de şcolarizare fără să citească măcar o carte. Suntem, de aceea, ultimii din Europa şi pe locuri codaşe şi-n lume la educaţie. Aproape jumătate din copiii români ajung analfabeţi funcţional şi o mare parte a lor vor deveni adulţi condamnaţi la munci inferioare. Fără cărţi citite nu poate exista viitor”, arată Fundaţia Melior.

calarasi biblioteca melior de la galbinasi FOTO Faceb/Fundatia Melior

Ioana Nicolaie şi Mircea Cărtărescu le-au făcut o bucurie copiilor din Gălbinaşi FOTO Facebook/Asociaţia Melior

„Copiii şcolii noastre au primit daruri frumoase: cărţi , atelier de joacă , surprize, două rafturi de bibliotecă cu cărţi noi şi atrăgătoare, poveşti .  Ioana Nicolaie şi Mircea Cărtărescu ne-au onorat cu prezenţa lor şi mai ales cu implicarea lor . Mulţumim tutruror celor care au făcut posibil acest mare eveniment pentru noi”, a transmis prof.Angelica Olmzau, directorul şcolii din Gălbinaşi.

calarasi biblioteca melior de la galbinasi FOTO Faceb/Fundatia Melior

Cei doi scriitori, alături de cadre didactice de la şcoala din comuna călărăşeană Gălbinaşi FOTO Facebook/Fundaţia Melior

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Toate podurile către Severodoneţk, distruse. Zelenski: „Costul uman pentru bătălia de la Severodoneţk este înspăimântător”

De unde provine aurul nativ extrem de valoros păstrat în muzeul din România, unic în lume FOTO

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite