Beneficiile uimitoare ale legumei care elimină toxinele. La ce trebuie să fim atenţi înainte de a cumpăra conopidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Murată, gratinată, fiarta, crudă, în salate, supe sau varianta mai sănătoasă a clasicului piure de cartofi, conopida nu doar că este gustoasă, ci are efecte antiîmbătrânire şi ţine departe bolile de inimă. Beneficiile nutriţionale ale conopidei constau în faptul că această legumă conţine vitamine importante, precum vitamina B1, B2, B3, B6 şi B9 (acid folic).


Mai conţine Omega 3 şi vitamina K şi este o sursă bogată de proteine, fosfor şi potasiu. Pentru că în conşinut are vitamina C şi mangan, acest lucru o face un puternic antioxidant.

Conopida mai conţine şi carotene, precum beta-caroten şi fitonutrienţi, precum acidul cafeic. Este un antioxidant excelent, iar dacă se consumă conopida în mod regulat scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare sau cancer.

image
“Conopida este o legumă pe care merită să o includeţi în mod regulat în alimentaţia dumneavoastră, deoarece conţine o varietate impresionantă de nutrienţi, incluzând aici vitamine, minerale, antioxidanţi şi alte substanţe fitochimice. Când cumpăraţi o căpăţână de conopidă, fiţi atenţi ca aceasta să fie tare şi să nu aibă pete galbene sau maro, iar dacă este acoperită cu frunze verzi înseamnă că este foarte proaspătă şi deci, numai bună de consumat”, explică dr. Cătălin Luca, medic internist, cu competenţă în apifitoterapie.  

Conopida conţine substanţe importante pentru ficat, pentru a-l ajuta să elimine toxinele din organism. Prezenţa substanţelor ca sulforafan şi izotiocianat, mult mai bogate la conopidă decât la alte legume surori, gen varza sau broccoli, cu până la 70%, asigură un proces de detoxificare a ficatului şi a întregului organism.

Efecte anticancerigene

Această legumă este însă şi un bun soldat care învinge celulele canceroase. Numeroase studii se leagă de consumul de conopidă, mai ales pentru cancerul de prostată, cancerul de sân, cancerul de colon şi cancerul ovarian. Conopida are abilitatea de a elimina enzimele canceroase şi de a rezista celulelor canceroase.  Alţi compuşi ai conopidei au de asemenea efecte anticancerigene. Conform Institutului naţional american pentru studiul cancerului:

image

 "S-a descoperit că indolii şi izotiocianaţii (ambii sunt compuşi care ajută la reducerea riscului apariţiei diferitelor forme de cancer, în special a cancerului de sân şi se găsesc în conopidă, varza de Bruxelles, brocoli si napi) inhibă dezvoltarea cancerului în diferite organe inclusiv vezica urinară, sân, colon, ficat, plămâni şi stomac", spun specialiştii.

Scade riscul de inflamare

Consumul de conopidă regulat este asociat cu scăderea riscului de inflamare în boli ca artrită, obezitate, diabetul zaharat sau ulcer. Recent, s-a descoperit în conopidă substanţa numită I3C, care este un anti inflamator care operează la nivel genetic, putând preveni declanşarea inflamaţiei la un stadiu destul de timpuriu. Vitamina K şi Omega 3 ajută în prevenirea inflamaţiilor cronice care pot duce la boli ca artrita.

Un bun protector cardiovascular

S-a descoperit de asemenea că sulforafanul din conopidă şi alte legume crucifere îmbunătăţeşte în mod semnificativ tensiunea arterială şi funcţia renală.
 
Bogată în vitamine şi minerale

Dacă se consumă conopidă în mod regulat, aceasta este o modalitate simplă de a obţine aceşti nutrienţi atât de necesari pentru corp. O porţie de conopidă conţine 77% din valoarea zilnică recomandată de vitamina C. Conopida este de asemenea o sursă foarte bună şi la îndemână de vitamina K, proteine, tiamină, riboflavină, niacină, magneziu, fosfor, fibre, vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, potasiu şi mangan.

conopida murata

Îmbunătăţeşte sănătatea creierului

Conopida este de asemenea o sursă bună de colină, care este una din vitaminele de tip B, cunoscută datorită rolului său în dezvoltarea creierului.

"În timpul sarcinii oferă beneficii incredibile activităţii cerebrale ale fătului, ceea ce indică faptul că poate îmbunătăţi funcţia cognitivă, procesele de învăţare şi de memorare. Colina poate reduce inclusiv declinul memoriei relaţionat cu vârsta şi vulnerabilitatea creierului faţă de toxine în timpul copilăriei, şi de asemenea poate oferi această protecţie şi după această perioadă", spune specialistul.  
mancare de conopida

Vă recomandăm şi:

Când devine periculos cel mai puternic antibiotic natural. Patru efecte neplăcute ale consumului exagerat de usturoi

Duşmanul ascuns din coaja pepenelui galben – cum ne poate îmbolnăvi fructul cu cea mai multă vitamina A. 7 motive să mănânci pepene galben

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

Alimentul-minune care prelungeşte viaţa şi nu cade greu la stomac. Cinci motive să consumi ciuperci, înlocuitorul cărnii

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite