Beneficiile de necontestat ale ciupercilor, legumele care se digeră uşor. Ce vitamine conţine alimentul care înlocuieşte carnea

Beneficiile de necontestat ale ciupercilor, legumele care se digeră uşor. Ce vitamine conţine alimentul care înlocuieşte carnea

Ciupercile, un  aliment sănătos şi gustos FOTO Shutterstock

Avantajele ciupercilor sunt numeroase, pe lângă faptul că sunt bogate în fibre, se digeră uşor şi au puţine calorii - doar 20 de calorii la 100 de grame, nu conţin colesterol deloc. Datorită unor aminoacizi din compoziţie, în special glutamatului, ciupercile seamănă la gust cu carnea.

Ştiri pe aceeaşi temă

“Dieta cu ciuperci contribuie la întărirea imunităţii, combate oboseala, astenia şi previne bolile cardiovasculare şi cancerul. Toate aceste proprietăţi se datorează substanţelor active care se găsesc în ciuperci: complexul vitaminic B, vitaminele C, D şi E şi minerale (potasiu, calciu, fosfor, sodiu şi zinc)”,  explică Daniela Stan, medic de familie.
Ciupercile sunt singurele alimente ne-animaliere care conţin vitamina D. Această vitamină este esenţială pentru sistemul osos, este prima vitamină care se dă unui nou-născut, vitamina care fixează calciul în oase şi vitamina care se produce în corpul uman prin actiunea razelor solare.
 
O cură de 3- 4 săptămâni, spun medicii, în care să nu lipsească ciupercile de pe masă, face sistemul imunitar rezistent în faţa frigului, iar vitamina D, care iarna nu prea avem de unde o lua, îşi va reface indicele valoric necesar sănătăţii. “Capabile să întărească funcţia imunitară şi mai ales să lupte contra cancerului, ciupercile sunt o sursă excelentă de antioxidanţi. Acestea conţin de asemenea şi polifenoli şi seleniu, care sunt comune în lumea vegetală, precum şi antioxidanţi”, spune medicul.
 

Cinci beneficii ale alimentului

 
Te ajută să scapi de kilograme: Un studiu a demonstrat că înlocuirea cărnii roşii cu ciuperci champinion poate ajuta la pierderea surplusului de greutate corporală. Fie că sunt ciuperci albe, champignon, ghebe, hribi sau pleurotus ori gălbiori, ciupercile sunt alimente care nu cad greu la stomac, se digeră foarte repede, înlătură senzaţia de foame.
 
Îmbunătăţesc nutriţia: O analiză alimentară a evidenţiat faptul că un consum regulat de ciuperci este asociat cu o nutriţie vizibil îmbunătăţită.
 
Întăresc imunitatea: Seleniul din ciuperci este un luptător natural cu tumorile cancerigene, dar şi un mineral care previne îmbolnăvirea inimii. Oferind saţietate şi această bogăţie de minerale, ciupercile sunt un bun aliment recomandat în dietele de slăbire, dar şi pentru menţinerea imunităţii la nivelul de anti îmbolnăvire.
 
Alungă stările depresive: Zincul existent în ciuperci ajută la eliminarea stărilor depresive, iar potasiul reglează tensiunea arterială.
 
Reglează nivelul glicemiei: Ciupercile reglează nivelul glicemiei din sânge, dar în funcţie de specie conţin diverşi antioxidanţi care ei înşişi pot duce către vindecarea tuberculozei sau a formelor incipiente de cancer. În salate, crude sau coapte, fierte sau semicălite, ciupercile sunt alimentul-minune care ajută la menţinerea sănătăţii. Conform specialiştilor, comparativ la 100 gr ciuperci, caloriile sunt 35, proteinele 5, lipidele 0,5, iar glucidele 2,5,  în timp ce carnea de porc grasă la acelaşi gramaj conţine 340 calorii, 15 proteine, lipide 30, iar glucide deloc, iar carnea de pui 142 calorii, 21 proteine, 6 lipide şi glucide, din nou, deloc. Organismul uman valorifică 90% din calităţile ciupercilor, pe când din carne nu poate lua decât aproximativ 40%.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: