Beneficiile murăturilor, adevărate medicamente naturale. Ce trebuie adăugat în saramură şi ce vitamine conţin. Cui sunt interzise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu sunt doar gustoase, ci şi foarte sănătoase. Murăturile pregătite toamna sunt adevărate fabrici de vitamine pentru organismul care intră în sezonul rece. Garnitură de nelipsit de la diverse preparate, delicioasele murături aduc numai beneficii organismului.

Legumele dulci-acrişoare sunt considerate medicamente naturale deoarece conţin surse importante de vitamina C, A, licopen şi magneziu. Specialiştii spun că sunt excelente arme împotriva infecţiilor şi chiar vin de hac tumorilor. Gogoşarii conţin o cantitate impresionantă de vitamina C care, pe lângă faptul că este un puternic antioxidant, asigură o bună absorbţie a fierului. De asemenea, sunt o bună sursă de vitamina B6, cu efecte diuretice, şi magneziu, care combate anxietatea.

Nu e de neglijat nici conţinutul de vitamina A, care face vederea mai bună, în special pe timpul nopţii, şi vitamina E - cu rol important în menţinerea unui aspect tânăr al pielii şi părului. Gogoşarii sunt bogaţi în licopen, un colorant vegetal, care ajută la prevenirea multiplelor tipuri de cancer, inclusiv cel de prostată şi cel pulmonar.

„Prin fermentare, legumele dau naştere la bacterii sănătoase, care ajută la reglarea microflorei şi la întărirea imunităţii. Astfel, ele atenuează alergiile şi sunt anticangerigene, deoarece reduc inflamaţiile din organism. Este ideal să adăugaţi în murături mărar şi usturoi. Mărarul are flavonoide, cu rol de regenerare a ţesuturilor, în timp ce usturoiul ajută la echilibrarea bacteriilor în organism. De asemenea, boabele de muştar ajută la prevenirea balonării”, explică Daniela Stan, medic de familie.

Ajută organismul să funcţioneze optim

Castraveţii muraţi conţin minerale, fier, calciu, vitamina C şi magneziu, care îţi ajută corpul să funcţioneze în mod optim. Te ajută să lupţi împotriva răcelilor şi infecţiilor respiratorii şi îţi întăresc sistemul imunitar. “Castraveţii sunt o sursă ideală de fibre naturale, care te ajută să digeri mai uşor anumite mâncăruri, mai ales carnea. Un alt beneficiu este acela că îţi dau foarte multă energie. În afară de vitamine şi minerale, castraveţii muraţi sunt bogaţi în antioxidanţi. Rolul lor este acela de a lupta împotriva radicalilor liberi şi de a preveni efectele lor negative, cum ar fi îmbătrânirea prematură”, spune specialistul. De asemenea, datorită conţinutului mare de acid lactic, aşa-numitele bacterii "prietenoase", murăturile sunt ideale pentru ameliorarea problemelor digestive, precum ulcerele sau gastritele.

Consumate în special în sezonul rece, ajută foarte bine la prevenirea răcelii sau a gripei. Enzimele şi antioxidanţii pe care acestea le conţin au proprietăţi imunostimulante, ajutând pe timp de iarnă, atât la combaterea, cât şi la prevenirea afecţiunilor respiratorii. 

Varza murată, tratament tradiţional pentru ulcer

Varza murată nu numai că te scapă de mahmureală după o petrecere stropită cu alcool, ci ajută la eliminarea substanţelor cancerigene din organism. “Varza murată este un tratament tradiţional pentru ulcer, datorită vitaminei U, dar şi un aliment plin cu probiotice sănătoase. De asemenea, o porţie de varză murată în fiecare zi asigură necesarul de vitamina C de care o persoană are nevoie”, spun specialiştii.

În gogonele sunt secretate substanţe (numite alcaloizi) care împiedică replicarea viruşilor hepatici, blocând în special proliferarea virusului C. Cercetătorii susţin că tomatele verzi conţin citostatice naturale, care determină auto-distrugerea anumitor formaţiuni tumorale. Gogonelele sunt printre cei mai buni susţinători de efort. Ele cresc rezistenţa la mişcare fizică prelungită, dar ajută şi la creşterea masei musculare.

Contraindicaţii

"Atenţie însă, murăturile nu sunt indicate tuturor persoanelor. Cei care suferă de afecţiuni precum boli renale, hipertensiune, insuficienţă cardiacă, diabet de tip I şi II, retenţie de apă sau au frecvent dureri de cap sau migrene trebuie să evite murăturile. De asemenea, persoanele care suferă de steatoză hepatică ar trebui să consume cu moderaţie murături dulci, dar şi gravidele cu preeclampsie", avertizează medicul.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite