Bărăganul, vizitat de un OZN. Povestea apariţiei misterioase din 23 august 1984 de la baza militară Alexeni

Bărăganul, vizitat de un OZN. Povestea apariţiei misterioase din 23 august 1984 de la baza militară Alexeni

Baza militara Alexeni, în anii 70

Locuitorii din Bărăgan nu vor uita prea uşor ziua de 23 august 1984. A fost una deosebită. După parada militară care avusese loc la Bucureşti, toate aeronvalele se întorseseră la baza militară Alexeni, din judeţul Ialomiţa, nu departe de Urziceni. Spre seară, un obiect necunoscut a fost reperat în aer de staţia radar de la Otopeni.

Ştiri pe aceeaşi temă


Un martor ocular al evenimentului a povestit Asociaţiei pentru Studiul Fenomenelor Aerospaţiale Neidentificate ce s-a întâmplat în seara de 23 august 1984 la Alexeni. Emil Străinu, azi general, care lucra atunci la comandă complexului de radiolocaţie, a descris ulterior într-o carte, în calitate de martor ocular, ce a trăit pe 23 august 1984. Iată mărturia sa ce a fost consemnată de Asfan România. “Era ziua naţională şi se aniversau şi 40 de ani de la evenimentele prin care România s-a alăturat aliaţilor şi a întors armele împotrivă Germaniei hitleriste. Aeronavele: MIG, IAR, AN etc. care participaseră la paradă militară de la Bucureşti reveniseră şi aterizaseră la bază militară Alexeni  şi unele fuseseră deja husate. La un moment dat, staţia radar de la Otopeni a întrebat totuşi staţia radar de la Alexeni dacă se mai află vreo aeronavă în aer, deoarece ei vedeau ceva pe verticală aerodromului. S-a procedat la încă o verificare, confirmându-se prezenţa la sol a tuturor aparatelor.

Lung de 2-3 metri şi cu formă ovoidală

Cerul era senin, temperatură de 28 grade Celsius, aşa că obiectul necunoscut a fost reperat şi vizual. Observat prin instrumente optice (lunete, teodolite) avea formă ovoidală, era lung de 2-3 metri şi lat de 1,5 metri, părând să fie făcut dintr-un material strălucitor, asemănător aluminiului. Nu făcea zgomot, nu avea lumini proprii şi nici jeturi de propulsie. Nu părea incomodat de vântul de 7-8 m/sec. Pe timpul evoluţiei sale au fost semnalate perturbaţii puternice în comunicaţii”.  

Pierdut şi regăsit de radar

Aşa cum relatează Emil Străinu, de la Otopeni s-a transmis că obiectul apăruse subit, fusese văzut de 4-5 radare diferite, din locaţii diferite, lucrând cu frecvenţe diferite, şi acum „pendula undeva la verticală aerodromului, spre vest, la o altitudine de 4.000-4.500 metri”. Semnalul radar recepţionat era comparabil cu cel de la un avion mic sau de la un elicopter. Ulterior obiectul a coborât la 2.200 metri. Deplasându-se spre vest, a intrat după un timp în unghiul radarului din Alexeni. La un moment dat a fost pierdut şi regăsit, după 5 secunde, la altitudinea de 2.2000 metri. După această, aflat de acum la vreo 20 de kilometri de Alexeni, a urcat şi a coborât de vreo 7-8 ori între 2.000 şi 55.000 metri, cu viteze de la zero la 12.000 km/h, efectuând mişcări în zig-zag şi întoarceri în unghi ascuţit de care nicio aeronavă terestră n-ar fi fost capabilă, datorită suprasolicitărilor.

Benzile au fost şterse după 24 de ore

S-a luat legătură şi cu avioane civile care survolau zonă. Echipajele acestora au confirmat că văd ceva ce seamănă cu un balon cu aspect metalic, dar au refuzat să facă vreun raport oficial, motivând că nu vor să se compromită. Deşi detaliile s-au raportat la Otopeni, de acolo a venit răspunsul că e mai bine că lucrurile să fie uitate, întrucât, în ziua naţională, nimeni nu avea nevoie de ştiri bombă”.
Obiectul a fost urmărit timp de 40 de minute, fiind pierdut la înălţimea de 100 kilometri, când a dispărut în spaţiu cu o viteză de 1.000 km/h. Nu putea fi în nici un caz un balon, lucru confirmat şi de operatorii radar, toţi cu experienţă de peste 10 ani în radiolocaţie, aleşi special pentru a asistă fără probleme paradă militară. Benzile magnetice care au înregistrat evenimentul au fost analizate atent, dar după 24 de ore au fost şterse. Dat fiind momentul special, nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea trimiterii unui raport „mai sus”. Ulterior s-a căutat muşamalizarea celor întâmplate şi ridiculizarea martorilor.
 


Vă recomandăm şi:

OZN-uri şi pictograme în mai multe zone din judeţul Arad

VIDEO Straniile întâmplări cu OZN-uri i-au adus Pădurii Hoia-Baciu denumirea de „Triunghiul românesc al Bermudelor“

VIDEO Un OZN  a „supravegheat” zborul de noapte a trei elicoptere de la Boboc. Relatarea unuia dintre martori

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările