Bani europeni, obţinuţi ilegal. Fostul primar al comunei Grădiştea, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul primar al comunei Grădiştea, Alecsandru Boboc,  a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare şi 5 ani interzicerea unor drepturi pentru obţinerea ilegală de fonduri europene.


După un proces care a durat mai bine de 2 ani, Judecătoria sectorului 2 Bucureşti a dat sentinţa ce poate fi atacată cu recurs în 10 zile. În 2012, primarul comunei Grădiştea şi un fost consilier local au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie(DNA) într-un dosar în care au fost acuzaţi de înşelăciune şi obţinerea pe nedrept a unor fonduri europene. Alecsandru Boboc, edilul comunei Grădiştea şi Dumitru Anton au fost suspectaţi că au obţinut fraudulos 429.087,63 lei.

Sechestru pe terenuri

Pentru recuperarea acestei sume, pe bunurile celor doi a fost instituit, la avea vreme, sechestru asigurator. Este vorba despre mai multe terenuri pe care le aveau în proprietate. Dosarul a fost înaintat spre judecare de către procurori Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti. În rechizitoriul încmit de DNA, cei doi sunt acuzaţi de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi înşelăciune. Faptele s-au petrecut în cursul anilor 2007 şi 2009.

Buni de plată

În materialul de urmărire penală procurorii spun că Boboc şi Anton, “în calitate de reprezentanţi ai Asociaţiei Crescătorilor de Animale „BOCAOV 2007 Grădiştea”, cu ocazia formulării cererilor pentru acordarea de fonduri europene, au prezentat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA) date inexacte, susţinând în mod nereal că asociaţia pe care o reprezentau are un drept de folosinţă asupra păşunii comunale din localitatea Grădiştea, judeţul Călăraşi”. În acest dosar, APIA s-a constituit parte civilă cu suma totală de 429.087,63 lei, reprezentând fonduri F.E.G.A. şi F.E.A.D.R. provenite din bugetul general al Comunităţilor Europene şi fonduri din bugetul naţional.  244.461,14 lei din aceşi bani trebuie restituiţi de inculpatul Dumitru Anton şi 184.626,49 lei de către fostul primar al comunei Grădiştea.

Pe 19 mai 2014, Boboc a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, ce are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, la fel ca şi complicele său. De asemenea, timp de 5 ani, fostului edil i se interzic o serie de drepturi, printre care şi dreptul de a fi ales în funcţii publice.


Printre cele mai frumoase sate din România

Comuna Grădiştea, din judeţul Călăraşi, păstorită până în 2012 de Boboc, a fost votată, în urmă cu doi ani, printre cele mai frumoase localităţi din ţară de către ghidul „Cele mai frumoase sate din România", editat de asociaţia cu acelaşi nume, care a fost lansat ieri, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti". Grădiştea face parte din cele 61 de sate din ţară care au primit această distincţie, acordată pentru frumuseţea peisajului, biodiversitate, accesul către localitate, păstrarea tradiţiilor locale, stilul arhitectonic unitar.

Vă recomandăm şi:

Primar maramureşean condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Urmează alegeri

Liviu Spătaru, fost primar al Reşiţei, condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită UPDATE

Familia primarului Bacăului, Romeo Stavarache, îngropată de dosare, sub tunurile procurorilor DNA

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite