BAC 2017 Călăraşi. Subiectele la Română de la examenul de Bacalaureat: Marin Preda la Uman, Slavici sau Rebreanu la Real

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.500 de elevi din judeţul Călăraşi s-au înscris la prima sesiune de Bacalaureat 2017.  Conform Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi, 1.546 de elevi de clasa a XII-a intră în febra emoţiilor la Bac 2017, cel mai important examen al maturităţii.


INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte rezolvarea subiectelor la Limba Română, în modulul Adevărul LIVE

UPDATE ORA 11.30. Proba scrisă la Limba şi Literatura Română, care a început la ora 09.00, constă în trei subiecte, fiecare cu 30 de puncte. La primul, elevii au de rezolvat câteva exerciţii pe baza unui text la prima vedere, partea cea mai grea la acest subiect fiind ultimul subpunct în care tinerii trebuie să facă un mini-eseu în baza unui fragment din textul dat. La cel de al doilea subiect, absolvenţii au de elaborat un text argumentativ despre un anumit subiect dat, în care să respecte structura unui astfel de discurs, numărul de cuvinte şi normele limbii române. De asemenea, ei trebuie să utilizeze mijloace lingvistice potrivite exprimării unei aprecieri, să dezvolte două argumente adecvate ipotezei şi o concluzie pertinentă.

„La subiectul al III-lea, marea problemă a elevilor de clasa a XII-a, sigur, nu a tuturor, să nu generalizăm, presupune un eseu structurat care are două aspecte fundamentale: unul este legat de conţinut, care se regăseşte în programa de studiu din cei 4 ani de liceu. A doua chestiune spinoasă este cea a numărului de cuvinte, care trebuie să fie de minimum 600. De asemenea, este esenţial ca elevul să îşi organizeze eseul mai întâi sub forma unei scheme pe o ciornă, care îl va ajuta în procesul de redactare. Lucrând la acest plan, ulterior va şti ce să dezvolte“, a explicat Ruxandra Achim, profesor de Limba şi Literatura Română la Colegiul I.L. Caragiale.

Tot pentru subiectul al III-lea, aceasta i-a sfătuit pe candidaţi să fie atenţi la greşelile de punctuaţie şi ortografie şi să evite tentaţia de povesti textul dat.

Proble scrise încep la ora 09:00, iar accesul în sala de examen se face în intervalul 08:00-08:30. „Elevii nu au voie să intre în sala de examen decât cu stiloul sau pixul cu cerneală albastră, creioane, penar, instrumentele de geometrie, o sticlă cu apă sau un pachet de şerveţele. Evaluaţilor le este interzis să aibă la ei telefonul mobil, tableta, memoratoarele, culegerile sau alte cărţi. Toate aceste obiecte vor fi depuse la sala de bagaje înainte de intrarea în sala de examen. Elevii prinşi că au încercat să copieze sau că au copiat vor eliminaţi din examen”, a explicat Andreia Bodea, director al Colegiului Naţional „I. L. Caragiale” din Capitală.

Touşi, problemele organizatorice nu reprezintă singura chestiune ce îi preocupă pe candidaţi, provocarea cea mai mare pentru unii dintre ei fiind stăpânirea emoţiilor. Pentru a trece peste acest obstacol, consilierul şcolar, Diana Ioaneş, îi sfătuieşte pe elevi să se relaxeze şi să se concentreze asupra respiraţiei în timpul examenului. „Dacă au un atac de panică în timpul examenului, să încerce în acel moment să fie foarte atenţi la respiraţia lor, să prelungească expirul, să prelungească şi inspirul, iar expirul să dureze mai mult. În câteva minute vor reuşi să revină treptat la o stare emoţională care îi va face capabili să-şi continue examenul”.

image
image

UPDATE ORA 11.15 Elevii de la Uman au avut de analizat la punctul 1 o poezie de patru strofe, de redat sinonime, de explicat rolul cratimei şi a prezenţei mărcilor lexico-gramaticale, de comentat ideea poetică şi mijloacele artistice. La subiectul 2, textul argumentativ era despre utilitatea organizării activităţilor extraşcolare de educaţie în cinematografie. La punctul 3 trebuia descrisă relaţia dintre două personaje dintr-un roman de Marin Preda, iar elevii au abordat romanul Moromeţii pe care l-au studiat la şcoală, fiind cuprins în programă. Ei au catalogat subiectele ca fiind uşoare.

UPDATE ORA 10.45 Candidaţii de la profilul Uman au avut de caracterizat relaţia dintre personaje din romanul Moromeţii. Ei au mai avut de făcut un text argumentativ despre mersul la cinematograf şi rolul acestei activităţi în educaţie.

UPDATE ORA 10.42 Candidaţii de la profilul Real au avut de făcut caracterizarea romanului psihologic, la alegere între Ion Slavici şi Liviu Rebreanu, la punctul 3. La textul argumentativ au avut de explicat rolul comunicării în munca de echipă. 

Prima probă scrisă la Bacalaureat 2017 este programată pe 26 iunie, limba şi literatura română, pe 27 iunie – limba şi literatura maternă, pe 28 iunie – proba obligatorie a profilului şi specializării (matematică sau istorie), iar pe 30 iunie – proba la alegere a profilului şi specializării.

Rezultatele primei sesiuni la Bac 2017 vor fi afişate în 5 iulie, până la ora 16.00 şi în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile, afişarea rezultatelor finale fiind programată în 10 iulie.
Din acest an, elevii care vor dori să conteste notele vor semna o cerere, care prevede că nota iniţială poate fi mărită, dar şi scăzută. De asemenea, pragul de 0,5 puncte pentru modificarea notei în urma contestaţiei a fost eliminat.

Anul trecut, 68 % dintre absolvenţii care s-au înscris la Bacalaureat au promovat examenul, la nivel naţional. Judeţul Călăraşi a avut o rată de promovare de 56%, faţă de 2015 când promovabilitatea a fost de 56,60% după contestaţii. În2016, niciun elev din judeţul Călăraşi nu a obţinut media 10.00 la exament. Cea mai mare medie a fost de 9.95.

Bacalaureat 2017: calendarul examenului

26 iunie 2017-Limba şi Literatura Română
27 iunie 2017 Limba şi literatura română - proba Ea) - probă scrisă Limba şi literatura maternă - proba Eb) - probă scrisă
28 iunie 2017 Proba obligatorie a profilului - proba Ec) - probă scrisă 30 iunie 2017 Proba la alegere a profilului şi specializării - proba Ed) - probă scrisă
5 iulie 2017 Afişarea rezultatelor (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00 - 20:00)
6 - 9 iulie 2017 Rezolvarea contestaţiilor
10 iulie 2017 Afişarea rezultatelor finale.
 
Bacalaureat 2017: sesiunea august-septembrie

11 - 14 iulie 2017 Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen 27 iulie 2017 Înscrierea candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe
21 august 2017 Limba şi literatura română – proba Ea) - probă scrisă 22 august 2017 Limba şi literatura maternă – proba Eb) - probă scrisă
23 august 2017 Proba obligatorie a profilului – proba Ec) - probă scrisă
24 august 2017 Proba la alegere a profilului şi specializării - proba Ed) - probă scrisă
25, 28 august 2017 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A
28 august 2017 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
29-30 august 2017 Evaluarea competenţelor digitale - proba D
30-31 august 2017 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - proba C
1 septembrie 2017 Afişarea rezultatelor (până la ora 16,00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00 - 20:00)
2 - 5 septembrie 2017 Rezolvarea contestaţiilor 6 septembrie 2017 Afişarea rezultatelor finale.
 

Vă recomandăm şi:

Rezultate BAC 2017: câţi candidaţi au obţinut certificatul de utilizator experimentat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice

VIDEO „Adevărul te meditează pentru BAC” la Adevărul Live: sfaturi pentru a trece cu bine de emoţiile examenului

Începe febra examenului de Bacalaureat. Marţi, 6 iunie, are loc proba orală la limba şi literatura română. Olimpicii vor susţine prima probă scrisă

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite