Avertismentul unui medic în cazul infectării copiilor cu SARS CoV-2: Opriţi imediat orice tratamente aberante!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii care nu au probleme de sănătate şi se infectează cu SARS CoV-2 pot fi trataţi acasă cu medicamente obişnuite FOTO Shutterstock
Copiii care nu au probleme de sănătate şi se infectează cu SARS CoV-2 pot fi trataţi acasă cu medicamente obişnuite FOTO Shutterstock

Unul dintre cei mai cunoscuţi pediatri din România oferă părinţilor sfaturi preţioase în cazul infectării copiilor cu SARS CoV-2. Dr. Mihai Craiu atrage atenţia că la micuţii anterior sănătoşi, în cazul maladiei COVID-19 este interzisă administrarea de antibiotic. Pacientul poate fi tratat acasă cu medicamente obişnuite.

Având în vedere faptul că mulţi copii au fost recent diagnosticaţi ca fiind infectaţi cu SARS-CoV-2, pediatrul Mihai Craiu a făcut o serie de precizări pe pagina sa de socializare, Spitalul virtual pentru copii (SVC), avertizându-i pe părinţi să nu administreze antibiotic.

"Maladia COVID-19 la copilul anterior sănătos nu ar trebui să fie o mare problemă! Ar trebui să poată fi tratat la domiciliu, cu medicamente obişnuite (de febra, de durere, de combatere a deshidratării, etc). Trece in câteva zile (1 săptămână) tot disconfortul", avertizează medicul.

Două sfaturi importante

În această situaţie, spune medicul, două sfaturi practice i-au fost sugerate de zecile de întrebări similare, puse pe tema tratamentului, venite în SVC

"1. Dacă este atât de puţin bolnav încât nu trebuie internat, atunci acel copil NU TREBUIE să primească tratament cu antibiotice. 

Este absolut interzis, şi cu siguranţă dăunător, un tratament cu antibiotice la un copil care nu are dovezi de supra-infecţie bacteriană (din consult medical şi din analize specializate).

2. Nu sunt necesari nici un fel de aerosoli, CU NIMIC, la copilul care are COVID dar nu este astmatic sau nu are wheezing recurent", arată dr.Mihai Craiu.

Medicul precizează că într-o astfel de situaţie sunt necesare, ca în orice altă viroză la copil "este necesară urmărirea şi combaterea febrei, mai ales dacă este cu valori mari, peste 38.5C, sau dacă produce stare de rău, dureri de cap etc

De asemenea, este importantă menţinerea unei stări bune de hidratare, cu multe lichide şi eventual cu săruri de rehidratare orală. Mai ales la cei cu vârstă mică (sugari, preşcolari) ce au diaree şi/sau vărsături. Totodată trebuie menţinute căile aeriene libere: aspirat secreţii, dacă sunt abundente, şi pus apă de mare sau ser fiziologic", spune dr. Mihai Craiu. Pe lângă toate acestea, arat[ specialistul, părinţii trebuie să aibă multă răbdare.

"Nu vor fi mai bine cu antibiotice, ci mai rău"

Un aspect deosebit de important care trebuie reţinut de părinţi este legat de administrarea antibioticului.

"MESAJ PRACTIC - opriţi imediat orice tratamente aberante cu antibiotice luate de pe net, de la prieteni sau rude sau, mai grav, recomandate de medic, în lipsa unor analize care să arate suprainfecţie bacteriană!

Şi mergeţi pentru reevaluare (plus investigaţii) în centrele de permanenţă, acele centre dedicate copiilor.

Imensa majoritate a copiilor infectaţi cu SARS-CoV-2 nu vor fi mai bine cu antibiotice, ci mai rău

Doar medicamentele antivirale, la cazurile grave sau la copiii având comorbidităţi ar putea influenţa evoluţia bolii. Spun toţi experţii din lume, chiar dacă noi românii credem altceva", arată dr. Craiu.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Calcule greşite şi oportunităţi ratate ce au dus la războiul din Ucraina: cum s-au deteriorat relaţiile dintre Putin şi Occident

Moartea tragică a unei artiste. Simona Săndulescu, înecată în Lacul Morii, după un mesaj de adio

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite