Avertismentul dur al unui pneumolog, despre infectarea populaţiei cu COVID-19. Ce îi îndeamnă pe toţi medicii să facă

Avertismentul dur al unui pneumolog, despre infectarea populaţiei cu COVID-19. Ce îi îndeamnă pe toţi medicii să facă

Spiridon Dumitrescu, medic pneumolog la Spitalul TBC din Călăraşi FOTO Facebook/CJC

Un medic din Călăraşi transmite un mesaj dur despre cum trebuie să abordăm situaţia critică provocată de infecţia cu noul coronavirus. Spiridon Dumitrescu, specialist pneumolog, spune că ar trebui testate cât mai multe persoane, iar medicilor să li se asigure echipament de protecţie, total insuficient în prezent. De asemenea, medicii ar trebui să limiteze trimiterea pacienţilor la consulturi de specialitate, în această perioadă de criză.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
"Încep cu ce ştim deja. Boală extrem de rapid contagioasă cu mască de viroză banală şi cu potenţial evolutiv grav, mult peste ce am cunoscut până acum. Nu are tratament certificat, nu toate cazurile evoluează la fel, de aceea întreruperea lanţului de transmisie este principalul mijloc de limitare a infecţiei. De aici mesajul: "STAI ACASĂ" !
 
Transmiterea comunitară este extrem de rapidă şi presupune limitarea la maximum a contactului cu alte persoane, spălarea frecventă a mâinilor, încercarea de educare să nu ducem mâinile la faţă, portul măştilor de protecţie.
 
Pentru că din punctul de vedere al specialistului, mesajul cu ce se poate întâmpla odată ce te-ai infectat nu mai este aşa de optimist. În primul rând, urmează izolarea, apoi tratamentul. Nu toţi pacienţii fac forme uşoare de boală, iar rata celor care mor în ţările cu infecţia în plină desfăşurare este mare", a explicat medicul într-o postare pe pagina de socializare a Consiliului Judeţean Călăraşi.
 
Ce trebuie făcut ?
 
1. Populaţia generală să stea cât mai mult acasă şi să respecte indicaţiile specialiştilor, limitând contactul şi deci posibilitatea de transmisie a bolii. Trebuie amânate eventualele controale periodice sau pentru simptome pe care le mai avem de mai multă vreme. Controalele periodice pentru scrisori medicale, aparate medicale, adeverinţe , acte pentru expertiza de pensionare , etc nu sunt necesare deoarece s-a prelungit de la sine valabilitatea celor vechi.
 
2. Medicii de familie să limiteze trimiterea pacienţilor la consulturi de specialitate pentru afecţiuni banale sau cronice având în vedere că prioritatea principală este axată pe noul coronavirus, iar mediul spitalicesc este locul propice să contactezi virusul.
 
3. Medicii specialişti trebuie dotaţi cu ce lipseşte în prezent adică material de protectie, total insuficient actual , dezinfectanţi, circuite coerente pentru întreaga patologie medicală pe categorii de stări de boală şi gravitate, aparatură de testare şi de suport terapeutic. Ca un exemplu, nu se poate monta un ventilator într-o unitate care nu asigură o anumită presiune de oxigen.
 
4. Din punct de vedere epidemiologic ar trebui crescut numărul testărilor, deoarece este falsă ideea că nu avem cazuri confirmate încă, din moment ce nu testăm suficient.
Cu alte cuvinte, singura măsură la îndemână de care putem face uz este izolarea comunitară şi încercarea de a întrerupe lanţul transmisiei, la care se adaugă creşterea numărului de testări şi începerea promptă a tratamentelor acolo unde este cazul.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: