„Aurul mov“, planta care relaxează corpul şi mintea şi te scapă de infecţii. De ce este levănţică cel mai puternic antiseptic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Levănţică, o plantă cu numeroase beneficii pentru sănătate
Levănţică, o plantă cu numeroase beneficii pentru sănătate

Cu un parfum fin, delicat şi aromat, levănţica are o mulţime de efecte terapeutice dovedite. Această plantă are un puternic efect calmant şi terapeutic, iar florile de levănţică sunt folosite pentru băi aromate încă din cele mai vechi timpuri. În afară de proprietăţile sale calmante şi antidepresive, levănţica este şi un puternic antiseptic.

Pornind de julituri, răni deschise, acnee, insomnie, depresie şi până la probleme digestive, bronşite, ameţeli, boli de ficat şi de rinichi, probleme genitale, toate îşi găsesc leacul. 

Uleiul de levănţică este un adevărat ulei esenţial, ce ameliorează afecţiuni fizice şi stări emoţionale negative.

image

Specialiştii spun că levănţica poate fi folosită pentru spălături locale, comprese pentru vindecarea plăgilor, rănilor, acneei, infecţiilor, pentru tratarea tenului sensibil, iar băile cu levănţică sau cu ulei esenţial de levănţică au un efect calmant, vindecă răni, arsuri uşoare, cistite şi alte afecţiuni genitale.


 

“Levănţica are o mulţime de efecte terapeutice dovedite, folosită atât extern cât şi intern. Pe plan intern, levănţica acţionează ca un calmant al sistemului nervos central, combate căderea părului, estompează frica, calmează durerile abdominale având un efect antispastic, stimulează pofta de mâncare şi măreşte secreţia biliară şi are proprietăţi diuretice. Levănţica mai poate fi regăsită şi în ceaiurile de stimulare a lactaţiei, ajutând tinerele mame să fie mai relaxate. Pe plan extern, lavanda este folosită pentru efectele sale calmante şi pentru tratarea diverselor răni şi afecţiuni ale pielii”, explică dr Cătălin Luca, medic medicină generală şi specialist în apifitoterapie.  

Sunt foarte multe afecţiuni pe care levănţica le tratează cu succes, precum acneea, aftele, ameţelile, arsurile, aritmia cardiacă, astmul, bolile de inimă, de rinichi şi de ficat şi balonările.

calarasi levantica

De asemenea, levănţica este folosită cu succes în tratarea candidozelor, a bronşitelor, a cistitelor, a celulitei, a infecţiilor pielii, a înţepăturilor de insecte, a insomniei, a migrenelor, stărilor de nervozitate, de oboseală, de stres şi tensiune cerebrală. Mai mult decât atât, levănţica vindecă şi afecţiuni ale aparatului digestiv şi paraziţii intestinali.

Cum să faci ceaiul şi tinctura

Levănţica poate fi folosită sub diverse forme, de la pulbere, ceaiuri, uleiuri, până la tincturi. Pulberea de levănţică se obţine prin măcinarea plantei uscate cu ajutorul râşniţei de cafea. Pulberea se va ţine în locuri răcoroase, ferite de lumina soarelui şi se va folosi ca tratament alternativ, câte o linguriţă de praf de levănţică pe zi, înainte de masă.

“Ceaiul de levănţică se obţine sub formă de infuzie şi se prepară din florile uscate sau din pulbere, câte două linguriţe în 250 ml de apă clocotită, lăsată la infuzat vreme de 10 minute. Se pot consuma trei ceaiuri zilnic.”, spune medicul.

Tinctura de levănţică se obţine din o sută de grame de plantă uscată lăsată la macerat în jumătate de litru de alcool alimentar, vreme de două săptămâni. Apoi se filtrează şi se păstrează la rece în sticluţe ermetic închise.

image

Tinctura de levănţică se poate folosi pe zone dureroase în caz de contuzii sau reumatism, sub formă de comprese. De asemenea, arsurile sau usturimile vor fi uşor tratate cu astfel de tinctură de levănţică, la fel precum juliturile, rănile deschise sau furunculele.

Ameliorează astmul, tusea şi bronşita

Uleiul de levănţică are multiple beneficii asupra organismului nostru. Una din principalele sale beneficii şi întrebuinţări este aceea de relaxare a corpului şi a minţii, încetinind activitatea sistemului nervos, tratând agitaţia, insomniile şi chiar depresia.

“Puteţi dormi mult mai bine dacă aplicaţi pe tâmple ulei de lavandă, acest lucru fiind benefic şi în cazul durerilor de cap. Ceaiul din flori de levănţică de asemenea poate fi folosit pentru a vindeca insomnia şi anxietatea. Uleiul de levănţică ameliorează de asemenea problemele respiratorii, precum astmul, tusea, bronşita şi congestia. Infecţiile sinusurilor, ale gâtului şi ale urechilor pot fi tratate de asemenea cu ajutorul uleiului de levănţică pe care îl puteţi inhala după ce aţi îmbibat o batistă sau o faşă sterilă cu câteva picături de astfel de ulei. Masajul cu ulei de levănţica calmează durerile musculare, tensiunea, artrita şi durerile articulaţiilor”, spune specialistul.  

Levănţica este o plantă cu flori albastre, originară din Africa de Nord, Asia, insulele Canare şi ţinuturile mediteraneene, ce se culege începând cu luna iunie, până la sfârşitul lunii august, şi se poate găsi cu uşurinţă şi în farmacii sau în magazinele plafar, sub formă de pliculeţe pentru ceai sau în stare naturală, uscată, în cutii. De asemenea, uleiul de lavandă este la mare căutare.

Vă recomandăm şi:

Planta care aduce fericirea: sunătoarea, cel mai puternic antidepresiv natural - beneficii miraculoase

Florile care vindecă rănile cele mai grave. Virtuţile tămăduitoare ale gălbenelelor, un duşman de temut al infecţiilor - sfaturile medicilor

Ceaiul de tei, un excelent medicament, poate deveni toxic. De ce este interzis bebeluşilor, gravidelor şi şoferilor şi cum se prepară corect - explicaţiile medicilor

Moartea inimii poate fi prevenită. Ceaiuri-minune în lupta cu colesterolul „rău”: anghinarea, un aliat redutabil

Avocado, „arborele cu testicule”: previne cancerul, anemia şi bolile de inimă. Cum trebuie consumat şi de ce îl considerau aztecii afrodisiacul perfect

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite