Arta răsucirii hârtiei, terapie pentru copiii cu deficienţe. Educator: „Este esenţial să le ţinem atenţia trează“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Învaţă să iubească oamenii, să socializeze, să devină răbdători şi să uite pentru puţin timp de lumea în care trăiesc. Zeci de copii cu dizabilităţi iau parte cu drag la atelierele de creaţie ale Centrului de Zi pentru Persoane cu Handicap din Călăraşi. Arta răsucirii hârtiei, cunoscută ca tehnica quilling, este o bună terapie pentru copiii cu deficienţe.

Zilnic, la centrul din Călăraşi, copii, dar şi tineri vin alături de mamele lor. Încurajaţi să participe la diverse activităţi, aceştia povestesc faptul că petrec timpul în mod plăcut şi se simt bine împreună. Gabriela, o fetită în vârstă de 4 ani, cu tetrapreză spastică vine la relaxare alături de mama sa.

Copila este încurajată să răsucească hârtie pentru a crea flori de toate culorile care apoi întregesc zecile de tablouri care vor fi puse în vânzare. “Îmi place să vin aici, mă joc, învăţ să iubesc oamenii şi facem tablouri minunate“, spune fetiţa, în timp ce mama sa o completează: Învăţăm să avem răbdare, îndemânare, imaginaţie. Copilul meu s-a schimbat în bine de când venim aici. Este un program interactiv, se desfăşoară diverse activităţi, avem un psiholog care ne consiliează emoţional, iar noi, mămicile ne înţelegem de minune. Este şi pentru noi o terapie”. 48 de copii minori şi majori vin zilnic la Centrul din Călăraşi.

Imagine indisponibilă

În oraş există şi Asociaţia persoanelor cu handicap care numără 110 persoane şi prin intermediul căreia au loc diverse proiecte.

Imagine indisponibilă

Mirela Dragomir, preşedintele Asociaţiei, are un fiu în vârstă de 36 de ani cu deficienţe. Mai bine decât oricine ştie că activitatea de orice fel este modul cel mai eficient pentru a-şi trata copilul. “Le oferim dragoste necondiţionată şi multă înţelegere. Cred că este cel mai bun medicament. Şi pentru noi astfel de activităţi înseamnă o gură de oxigen. Este util, plăcut şi foarte distractiv aici. Tablourile create sunt expuse apoi şi vândute cu 30 de lei bucata.

Imagine indisponibilă

Cu banii obţinuţi cumpărăm materiale de lucru sau mergem în excursii. Ne putem priceperea şi imaginaţia la treabă şi ies lucruri frumoase. Copiii fac şi ei atât cât pot. Important e că ieşim din acasă şi iar ziua o petrecem într-un mod plăcut”.

“Lucrăm, ne jucăm şi facem lecţii"
 

Imagine indisponibilă

Mona Ică este de 10 ani educator şi coordonează activităţile din Centrul de Zi. Optimistă, încrezătoare, spune că fiecare zi petrecută aici este o bucurie. “Chiar dacă nu avem copii cu motricitate, pentru că arta răsucirii hârtiei implică multă fineţe, îi antrenăm în activitate şi încet-încet reuşesc să ne dea o mână de ajutor. Este esenţial să le ţinem atenţia trează prin orice modalităţi de lucru.

Imagine indisponibilă

Cântăm, dansăm, ne distrăm, facem teme împreună, pentru că unii dintre ei frecventează şcoala, iar treba merge bine”, povesteşte femeia. Centrul de Zi pentru Persoane cu Handicap este dotat ca la carte: au sală de kinetoterapie, cabinet pishologic, medical şi săli de lucru. Tot aici sunt oferite servicii sociale de psihopedagogie şi logopedie, consiliere prsihologică, activităţi privind dezvoltarea deprinderilor şi aptitudinilor necesare adaptării în mediul social.

Imagine indisponibilă

Elena Tulpan este refent la Centrul de Zi şi mama unui tânăr în vârstă de 28 de ani, cu deficienţe. Vin aici de mai bine de 10 ani, iar Elena se ocupă de copiii care merg la şcoală. Face teme cu ei şi îi ajută să depăşească fiecare neînţelegere. “Lucrăm, ne jucăm şi facem lecţii cât de bine putem. Echipa peste extraordinară, iar noi, mamele suntem ca într-o familie, unite şi nu dăm un pas înapoi. Este important că am reuşit să creăm o astfel de legătură, să nu ne lăsm învinse de probleme”, spune Elena Tulpan.

Imagine indisponibilă

Tehnica de lucru

“Rularea hârtiei, filigran sau quilling sunt doar câte din numele pe care acest meşteşug le-a primit de-a lungul istoriei sale. Cele mai cunoscute tehnici artistice de “modelare” a hârtiei sunt tehnica rulării hârtiei (tehnica quilling), practicată în special de chinezi şi tehnica plierii hârtiei (tehnica origami), venită din Japonia. Ambele metode sunt vechi şi necesită răbdare, îndemânare şi imaginaţie.

Imagine indisponibilă

  

Quillingul este o forma de artă care implică utilizarea şi rularea de benzi de hârtie ţi apoi lipirea acestora împreună pentru realizarea unor modele decorative excepţionale. Benzile de hârtie sunt rulate cu ajutorul unui beţisor de răsucire iar capetele fâşiilor sunt fixate cu lipici sau adeziv. Se pot realiza felicitări, mici tablouri, decoraţiuni de sărbători, ornamente 3D, mărţisoare, flori, cutii de bijuterii, rame foto, ornamente cadouri”, spune Mona Ică.

Imagine indisponibilă
Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite