Ardeiul gras, un pachet mare de vitamine. De ce trebuie gătită doar puţin timp leguma care uşurează durerea

Ardeiul gras, un pachet mare de vitamine. De ce trebuie gătită doar puţin timp leguma care uşurează durerea

Ardeiul gras, o fabrică de vitamine FOTO Adevărul

Ardeiul gras se numără printre legumele cu cele mai multe beneficii pentru sănătate. Pe lângă conţinutul însemnat de vitamina C, ardeii conţin şi cantităţi importante de vitamina A, vitamina E şi licopen.

Ştiri pe aceeaşi temă

“Ardeiul gras roşu conţine anumite fitochimicale şi carotenoide, în special betacaroten, ce au proprietăti antioxidante şi antiinflamatorii. Capsaicina care se găseşte în ardeiul gras are numeroase beneficii asupra sănătăţii. Studiile arată că reduce colesterolul rău, ţine sub control diabetul, uşurează durerea şi reduce inflamaţia. Dacă este gătit pentru doar puţin timp la temperatură scăzută, ardeiul gras îşi păstrează o mare parte din aroma sa dulceagă, aproape la fel cu cea a fructelor şi conţinutul de flavonoide, ce reprezinta nutrienţi puternici”, explică dr. Denisa Zaharia, medic de familie.
 
Ardeiul gras este un pachet mare de vitamine, în special vitamina C, cu puternic rol antioxidant. Conţine 92% apă, iar restul compoziţiei este dat de carbohidraţi, proteine şi grăsimi. Un ardei gras conţine 169% din doza zilnică de vitamina C, vitamina B6, potasiu, acid folic, vitamina E, vitamina A etc. Fitonutrienţii din  ardeiul gras sunt: capsantina (oferă culoarea roşu intens), violaxantina (în ardeii galbeni), luteina (abundă în ardeii verzi), quercitina şi luteolina, ambele cu rol antioxidant. În acelaşi timp, are un conţinut scăzut de calorii: o ceaşcă de ardei gras înseamnă 45 de calorii. 
 

Cele mai importante proprietăţi

 
1. Conţine puţine calorii, deci poate fi inclus în orice dietă.
 
2. Ardeiul roşu poate ajuta la reducerea inflamaţiilor deoarece conţine o cantitate importantă de capsaicină
 
3. Menţine sănătatea pielii şi a oaselor.
 
4. Poate fi folosit în prevenirea îmbătrânirii premature şi în prevenirea unor boli precum cancerul şi bolilor de inimă
 
5. Asigură absorbţia optimă a fierului, care este important în formarea şi buna funcţionare a celulelor roşii din sânge.
 
6. Este important în formarea corticosteroizilor, ajutând astfel la reducerea stresului.
 
7. Are proprietăţi termogene, deoarece intensifică arderile şi creşte metabolismul
 
8. Menţine sănătatea ochilor, îmbunătăţeşte vederea de noapte şi previne degenerescenţa maculară
 
9. Este benefic pentru sistemul nervos şi ajută la regenerarea celulelor datorită conţinutului ridicat de vitamina B6
 
10. Alimentează organismul cu fitonutrienţi
 
11. Conţinutul de sulf din ardeiul gras îl face să aibă un rol protectiv în faţa anumitor tipuri de cancer.
 
12. Ardeiul gras este o sursă bună de vitamina E, cunoscută pentru rolul cheie pe care îl joacă în menţinerea tinereţii pielii şi a părului.
 
13. Conţine vitamina B6 care este esenţială pentru sănătatea sistemului nervos şi ajută la reînnoirea celulelor.
 

Cruzi, copţi sau congelaţi 

 
Pentru a beneficia de toate aceste proprietăţi, ardeii trebuie să fie consumaţi în stare crudă, în salate sau sub formă de suc proaspăt. De asemenea, trebuie să fie proaspeţi, să aibă o culoare intensă fără pete. Pot fi păstraţi la frigider o săptămână sau pot fi congelaţi, fără a-şi pierde proprietăţile. În frigider, se păstrează în pungi de plastic, nespălaţi, până la şapte zile, fără a-şi pierde prospeţimea. Ardeii dulci pot fi congelaţi fără să fie opăriţi. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: