APIA: Deţinătorii de teren agricol care vor să înfiinţeze păduri sau perdele forestiere primesc ajutor de la stat

APIA: Deţinătorii de teren agricol care vor să înfiinţeze păduri sau perdele forestiere primesc ajutor de la stat

Sprijin pentru deţinătorii de teren care vor să înfiinţeze suprafeţe împădurite FOTO Adevărul

Deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa, începând din 11 decembrie, timp de peste şase luni, schema de ajutor de stat pentru acordarea de finanţare în vederea creării de suprafeţe împădurite, într-un program în valoare de aproape 116 milioane de euro, a anunţat, marţi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

 
 
Schema de ajutor de stat este implementată de APIA, iar informaţiile detaliate pentru accesarea acesteia pot fi consultate la Centrele judeţene sau locale ale APIA, respectiv în Ghidul solicitantului şi documentele de implementare publicate pe site-ul APIA. Completarea Cererii de Sprijin se realizează online şi se depune pe suport de hârtie la Centrele Judeţene sau al Municipiului Bucureşti al APIA. Totodată, APIA a dezvoltat aplicaţia electronică M8 pentru depunerea online a cererii de sprijin, aceasta putând fi accesată din pagina principală a site-ului agenţiei, fiind însoţită de instrucţiuni de utilizare.
 
Accesarea schemei de ajutor de stat "Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite" (sesiunea 3/2018), aferentă SubMăsurii 8.1 "Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite" din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală - PNDR 2014 - 2020, se va face în perioada 11 decembrie 2018, ora 09.00 - 28 iunie 2019, ora 14.00.
 
Se acordă două prime
 
"Prin această schemă se acordă sprijin financiar pentru înfiinţarea de plantaţii forestiere, respectiv realizarea de trupuri de pădure şi perdele forestiere de protecţie. Beneficiarii schemei pot fi deţinătorii publici şi privaţi de teren agricol şi formele asociative ale acestora. Sprijinul financiar, acordat ca valoare fixă, este reprezentat de costuri standard pe hectar pentru împădurirea de terenuri agricole şi neagricole, sub forma a două prime, după cum urmează: primă de înfiinţare a plantaţiilor forestiere (Prima 1), care acoperă inclusiv costurile de elaborare a proiectului tehnic de împădurire - acordată pentru toţi beneficiarii schemei; primă anuală (Prima 2) pentru o perioadă de 12 ani, pentru acoperirea costurilor de întreţinere şi îngrijire a plantaţiei forestiere şi pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi - acordată în funcţie de categoria de beneficiar şi tipul de teren", se precizează în comunicat Valoarea maximă a sprijinului public pentru o cerere de sprijin acordat în baza prezentei scheme este de 7 milioane de euro.
 
Deţinătorii de terenuri agricole/neagricole proprietate a statului şi/sau deţinătorii de terenuri agricole/neagricole proprietate a unităţilor administrativ teritoriale (UAT) sau asociaţii ale acestora beneficiază numai de sprijinul acordat în baza Primei 1, precizează APIA.
 
Schema de ajutor de stat "Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite" (sesiunea 3/2018) beneficiază de un buget în valoare de 115.995.314 de euro. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: