Aperitivul care se topeşte în gură. Cum faci cele mai gustoase chifteluţe din peşte, ingrediente secrete

Aperitivul care se topeşte în gură. Cum faci cele mai gustoase chifteluţe din peşte, ingrediente secrete

Aperitiv delicios din peşte FOTO savoriurbane.com

După reţeta cunoscutului gastronom, Radu Anton Roman, gospodinele sunt învăţate să prepare chifteluţe din peşte, un aperitiv delicios. Paşii gătirii îi regăsim în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ (Editura Paideia).

Pentru ca preparatul să iasă delicios trebuie urmaţi întocmai paşii reţetei. Iată ce scria autorul despre acest preparat delicios:
„Pe Dunăre şi în Deltă, chifteluţele se fac de obicei din fileuri de peşte cu oase fine - crap, ştiucă, caras - ce se macină-n maşină. Cele mai bune sunt însă chifteluţele de ştiucă: carnea albă, mirosind doar a iarbă, primeşte cu mulţumire şi potriveşte cu instinct regizoral sigur multele gusturi ce i se adaugă. Aligote-ul cel sprinţar şi primăvăratec mai ales, curge ca o adiere udă şi proaspată, cu miros de iarbă înrourată peste muşuroaiele încinse de chiftele”.
 
Ingrediente:
 
Umplutura:
2 cepe
1 cartof
1 ardei gras
1 ardei iute
3 legături de mărar
2 legături de pătrunjel
2 ouă
sare, piper, cât vreţi
1 kg carne de peşte (dezosată şi tocată de 2 ori)
 
Îmbrăcătura:
o ceaşcă de făină
 
Prăjitura:
ulei mult, pentru prăjit
 
Mod preparare:
•    Se grijesc cepele, cartoful, ardeiul gras şi iute, se toacă mărunt, pastă, împreună cu verdeaţa
•    Carnea, ouăle, sarea şi piperul, zarzavatul şi verdeaţa se amestecă
•    Se încinge uleiul
•    Se ia câte o lingură de tocătură, se face gogoloi şi se tăvăleşte prin făină; se turteşte şi se pune la prăjit, pe ambele părţi, până se rumeneşte şi devine chiftea.
Taine: Puse fierbinţi pe o sugativă, chiftelele scapă de uleiul ars, ceea ce le face şi mai gustoase.
 
Un sos de roşii sumar : o ceaşcă de bulion de roşii, un pahar de vin, o linguriţă zahăr, o lingură oţet, o foaie de dafin, o crenguţă cimbru, fierte toate zece minute, să se-nchege - poate adăuga un pic de fantezie europeană unei sfârâieli acvatice cu accent arab.
 
Gazetarul îndrăgostit de bucătărie
 
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 
Vă mai recomandăm şi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările