ANM: Condiţiile meteo vor favoriza continuarea lucrărilor agricole în majoritatea zonelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vreme bună pentru fermieri FOTO Adevărul
Vreme bună pentru fermieri FOTO Adevărul

Un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit se va înregistra în această săptămână, în aproape toată ţara, iar temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 11 şi 26 de grade.

Abaterile termice pozitive vor fi de 1 - 7 grade în majoritatea zonelor de cultură, potrivit prognozei agrometeorologice aferente perioadei 14-20 septembrie dată publicităţii de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Temperatura maximă a aerului va oscila între 18 şi 32 grade în cea mai mare parte a regiunilor agricole, afirmă meteorologii.

În ceea ce priveşte temperatura minimă a aerului, aceasta se va situa între 4 şi 20 grade pe aproape întreg teritoriul, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie a solului la adâncimea de 5 centimetri va fi cuprinsă între 12 şi 25 grade, optimă continuării pregătirii patului germinativ în vederea însămânţărilor de toamnă, precum şi desfăşurării fazelor incipiente de vegetaţie la culturile (rapiţă şi orz) înfiinţate până în prezent, respectiv, germinare şi răsărire.

Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale, izolat sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, acestea fiind nesemnificative din punct de vedere agricol. Rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm/ogor se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în aproape toată ţara. Izolat în nord-vestul Banatului, conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare.

Deficite de umiditate în sol

Conform ANM, în condiţiile agrometeorologice menţionate, pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, procesele de maturare ale speciilor prăşitoare vor fi mai intense, semnalându-se forţări stadiale. Lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea înfiinţării culturilor de toamnă în epoca optimă se vor desfăşura cu dificultate.

În general, condiţiile menţionate vor favoriza continuarea lucrărilor agricole de sezon, respectiv recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat etc.

Specialiştii ANM recomandă efectuarea arăturilor şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă, pe arealele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului; în zonele unde conţinutul de umiditate din sol în stratul arabil este scăzut se recomandă lucrări superficiale de pregătire a terenului; continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon; eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale.

"Evoluţia stării de vegetaţie pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informaţiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologi", precizează ANM.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite