Alimentul-minune pentru copiii anemici şi cardiaci. Castanele, cea mai bună sursă de vitamine, ne protejează de infarct

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aliment energizant şi hrănitor, castanele comestibile sunt o sursă excelentă de fibre, au un conţinut bogat de calciu, fier, zinc şi vitamina E, ceea ce le face extraordinar de eficiente în menţinerea elasticităţii vaselor de sânge, asupra sistemului nervos şi celui muscular.

Ca valoare nutritivă, castanele comestibile au fost considerate de către specialişti ca fiind alimente complexe, comparabile din punct de vedere nutriţional cu grâul. Specialiştii le recomandă cu precădere pentru întărirea sistemului imunitar şi combaterea anemiilor. Datorită conţinutului ridicat de vitamine şi minerale, acestea fac minuni în cazuri de astenie fizică şi intelectuală.

Deoarece conţin potasiu şi magneziu, castanele comestibile combat oboseala musculară şi sunt recomandate în special în cazul sportivilor. Castanele comestibile pot fi o variantă sănătoasă pentru copiii aflaţi în perioada de creştere sau pentru copiii anemici deoarece conţinutul bogat de vitamina B1 al acestora stimulează rezervele de energie ale organismului.

calarasi castane

Fierte sau coapte, nu prăjite!
 

"Pentru un aport optim de energie, se recomandă a se folosi castanele comestibile fierte (preferabil în baie de aburi ca să nu-şi piardă din vitamine), coapte în cuptor, sub formă de piureuri cu adaos de miere sau fulgi de cereale. Pentru a beneficia din plin de efectele lor terapeutice nu este indicat să se consume prăjite sau sărate, deoarece prin prăjire îşi pot pierde multe din calităţile benefice”, explică doctorul Cătălin Luca, specialist în medicină internă, cu competenţă în apifitoterapie.  
calarasi castane

Castanul comestibil tratează varicele şi tromboza. Se foloseşte tinctură preparată din 250 grame de castane cu coajă într-un litru de alcool de 40%, care se lasă la macerat timp de 14 zile, după care se strecoară. Intern se consumă 10-15 picături pe zi. Extern se aplică în afecţiuni hemoroidale, varice şi flebite şi sub formă de frecţii.

Compoziţie asemănătoare cu a grâului

Fructele sunt recomandate în probleme cardiovasculare, renale, venoase sau arteriale, în cazul varicelor şi al hemoroizilor, dar şi al depresiilor. În cazul degerăturilor sau durerilor reumatice ce se agravează la frig, este indicat un decoct realizat din trei-patru castane comestibile mărunţite la o cană cu apă. Se fierb cinci minute, se acoperă timp de 15-20 de minute şi se aplică timp de 15 minute pe locurile afectate sau se fac băi locale. Castanele sunt o alegere bună pentru cardiaci, care trebuie să le consume coapte în cuptor, fără sare.

calarasi castane

Studiile arată că un consum de trei castane coapte pe zi reduce cu 20% riscurile de infarct miocardic.
Fructele au o compoziţie asemănătoare grâului şi sunt o sursă importanta de hidraţi de carbon, fosfor, lecitină şi vitamina C. Acestea conţin de asemenea protide, lipide, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, potasiu, valoarea lor calorică fiind de 200 calorii la 100 g.

Culegerea castanelor comestibile se face de la sfârşitul lui septembrie şi până la începutul lui noiembrie. Piureul de castane este unul dintre puţinele produse care, prelucrate termic, păstrează în mare parte vitaminele fructului proaspăt.
 

Vă recomandăm şi:

Fructul care face minuni: întinereşte, previne balonarea şi ajută în curele de slăbire – şase motive pentru care să mănânci ananas

Cel mai puternic antioxidant, interzis copiilor. Cum luptă zmeura cu cancerul şi reduce riscul unui avort spontan

Beneficiile şi riscurile smochinelor, fructul regilor, care previne cancerul - recomandările medicilor

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite